woensdag, 03 juni 2015

HOLLANDE VERWACHT VANAVOND AKKOORD MET GRIEKENLAND

HOLLANDE VERWACHT VANAVOND AKKOORD MET GRIEKENLAND

Komt er vanavond een akkoord tussen Griekenland en zijn internationale kredietverleners?  De Franse president François Hollande denkt van wel en spreekt over "enkele uren onderhandelen".  Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is een stuk pessimistischer.

Europees Commissievoorzitter Juncker ontvangt de Griekse premier Alexis Tsipras om 20.30 uur in het Berlaymontgebouw.  Het is de bedoeling om "een stand van zaken tussen Griekenland en zijn internationale partners te bespreken", zo bevestigde de woordvoerder.  Het zou ook gaan om "een persoonlijke uitnodiging" van de Commissievoorzitter aan de Griekse premier.

De kans bestaat echter dat er nog mensen aan de tafel schuiven.  Vertegenwoordigers van andere betrokken instellingen, bijvoorbeeld.  Zo wordt eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in Brussel verwacht.  De Commissiewoordvoerder liet in het midden of Dijsselbloem of vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds aan het overleg deelnemen.  "In dit gebouw komen en gaan er veel mensen".

De Griekse regering onderhandelt al maanden met de Commissie, de ECB en het IMF over begrotingsmaatregelen en economische hervormingen die het land moet uitvoeren.  Raken zij eruit, dan kan de eurogroep -de ministers van Financiën van de eurolanden- het licht op groen zetten voor de vrijmaking van vers geld uit het financiële steunprogramma voor Griekenland. Er ligt in totaal 7,2 miljard € klaar.

Griekenland heeft dat geld dringend nodig.  Zo niet zal het armlastige euroland de vereiste 1,6 miljard € aan aflossingen aan het IMF deze maand niet kunnen nakomen.  Vrijdag moet Griekenland al een eerste schijf van 300 miljoen € aflossen.  Dat zou volgens de regering in Athene nog lukken, bovendien zou het IMF ermee instemmen dat de betalingen gebundeld worden tegen het einde van de maand.

"Ik zal Juncker zeggen dat het vandaag meer dan ooit noodzakelijk is dat de instellingen en de politieke leiders van Europa zich realistisch opstellen", stelde Tsipras voor zijn vertrek naar Brussel.  De premier schermt met een 46 pagina's tellend voorstel, waarin hij volgens de Griekse pers onder meer instemt met een btw-hervorming, versnelde privatiseringen en de afschaffing van het vervroegd pensioen.

De kredietverleners, die maandag op het hoogste politieke niveau de violen stemden in Berlijn, hebben echter hun eigen bakens voor een akkoord uitgezet.  Ze eisen meer diepgaande maatregelen om het pensioenstelsel duurzaam te maken en de arbeidsmarkt te hervormen.  Ook vragen ze een strak begrotingspad, met een primair overschot dat gestaag zou toenemen van 1 % dit jaar tot 3,5 % in 2018.

De insteek van de schuldeisers druist regelrecht in tegen de beloftes waarmee Tsipras en zijn linkse partij Syriza begin dit jaar de verkiezingen wonnen.

Volgens Juncker is de kans echter klein dat er vanavond een akkoord wordt bereikt.  "We verwachten vanavond geen definitief resultaat.  Dit is een eerste discussie, geen afsluitende", zo verklaarde de woordvoerder van de Europese Commissie.

De Franse president François Hollande ziet het rooskleuriger.  Volgens hem is een akkoord met Griekenland dichtbij.  "We hebben het over enkele uren onderhandelen", zegt hij.

Voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, wil alleszins dat Griekenland in de eurozone blijft.  "Maar daarvoor is wel een sterk akkoord nodig tussen het land en zijn geldschieters", klinkt het.

avendre.jpg

 

18:50 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.