zondag, 31 mei 2015

"GRIEKSE REGERING BEREID TOT COMPROMISSEN"

"GRIEKSE REGERING BEREID TOT COMPROMISSEN"

De Griekse regering heeft vertrouwen in het bereiken van een akkoord met zijn schuldeisers komende week en staat ervoor open om delen van zijn anti-bezuinigingsprogramma op te schorten.  Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis gisteren.

Griekenland is al maanden in gesprek met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over verdere noodleningen voor het land.  De druk groeit nu het huidige steunprogramma voor Athene eind juni afloopt.  Dat kan ertoe leiden dat het land niet meer aan de financiële verplichtingen kan voldoen.

"Wij geloven dat we binnen een week een oplossing kunnen en moeten hebben", zegt minister Voutsis, die overigens niet betrokken is bij de gesprekken tussen Griekenland en zijn kredietverstrekkers.  "Sommige delen van ons anti-bezuinigingsprogramma kunnen worden uitgesteld met 6 maanden of misschien een jaar", voegde hij eraan toe.

Voutsis wilde niet ingaan op welke delen van het anti-bezuinigingsprogramma van de regerende Syriza-partij hij doelde, maar de opmerkingen wijzen op een grotere bereidheid om compromissen te sluiten.

Afgelopen donderdag zei IMF-directeur Christine Lagarde nog dat het zeer onwaarschijnlijk is dat er snel een akkoord zou komen over nieuwe financiële steun.  Lagarde noemde een Grieks vertrek uit de Eurozone verder een 'mogelijkheid' die 'niet het einde van de euro zou betekenen'.

In een interview met Realnews zei de Griekse minister van Financiën, George Stathakis, vandaag dat Athene geen plan heeft voor een Grexit. "Er is geen plan B. Ons land moet in de Eurozone blijven", aldus de minister.  Hij zei verder dat hij er vertrouwen in had dat er een oplossing zou worden bereikt.  "Anders zullen Griekenland en de Europese Unie in onbekende wateren terecht komen, en dat wil niemand."

Nikos Voutsis

11:28 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.