donderdag, 28 mei 2015

BEURZEN LEVEN OP BIJ GERUCHT DEAL GRIEKENLAND

BEURZEN LEVEN OP BIJ GERUCHT DEAL GRIEKENLAND

Griekenland zou werken aan opzet van een raamakkoord met het IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank.  Dat meldt Bloomberg woensdagmiddag.

In deze opzet van de Griekse delegatie, de zogeheten Staff Level Agreement, zou een aantal door de schuldeisers vereiste maatregelen nog niet zijn opgenomen.  Daaronder de gewenste additionele betaling van €1,8 miljard.

Op het bericht van een mogelijk raamakkoord veerden beurzen in Europa in de middag licht op.  De AEX noteerde bij het beursslot 1,6% hoger, de DAX in Frankfurt veerde 1,3% op, de CAC40 in Parijs steeg 2%, Londen won 1,3%. De Griekse ASE-index stond 3,5% hoger.

Ook beurzen op Wall Street waren positief, met de Dow die 0,7% hoger koerste, de S&P500 won 0,6%.

De Grieken zijn volgens Bloomberg met de ECB, de Europese Commissie en IMF bezig om de gevraagde hervormingen te regelen van het hele pensioenstelsel, de verhoging van de pensioenleeftijd en de samenwerking van alle Griekse pensioenfondsen te regelen.

De Griekse delegatie is echter niet bereid om de pensioenen te verlagen, aldus Bloomberg.

Er zit wel enig schot in, maar er moeten nog enkele harde noten worden gekraakt.  Een akkoord deze week zit er daarom in elk geval niet in, volgende week wellicht wel.

Bovendien blijft er enige onenigheid tussen de schuldeisers onderling, en tussen IMF, EC en ECB met de Griekse afvaardiging. Als het aan het IMF gelegen had, was een totaalovereenkomst er al geweest, aldus persbureau Bloomberg en andere media.

De rendementen op Griekse staatsleningen gingen gistermiddag fors naar beneden op het bericht dat de onderhandelingen met Griekenland zo ver zouden zijn dat er al wordt gewerkt aan het opstellen van een raamovereenkomst.

De Griekse 10-jaarsrente zakte daarop 42 basispunten en de beurs van Athene veerde op.  Volgens eurocommissaris Dombrovskis vorderen de onderhandelingen echter maar langzaam, zo zei hij vanmiddag.

Donderdag overleggen de ambtenaren van de eurogroep in een teleconferentie over de vorderingen die tot nog toe zijn gemaakt.  In die raamovereenkomst moeten in elk geval zaken staan als een btw-verhoging, een minimaal begrotingsoverschot van 1% en het beheersbaar maken van de pensioenkosten.

Vanavond en donderdag komt de Griekse situatie ook aan de orde in Dresden, waar de ministers van Financiën van de G7 bijeen zijn.  De Amerikaanse minister Jack Lew zou zijn collega's willen aansporen snel tot een akkoord te komen om een 'Grexit' te voorkomen.

DSC08829.JPG

De Atheense beurs (eigen foto)

07:35 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.