zaterdag, 23 mei 2015

ZIEKENHUIZEN IN GRIEKENLAND KUNNEN ZELF GEEN PIJNSTILLERS EN LAKENS MEER VEROORLOVEN

ZIEKENHUIZEN IN GRIEKENLAND KUNNEN ZELF GEEN PIJNSTILLERS EN LAKENS MEER VEROORLOVEN

Griekse ziekenhuizen zitten zonder pijnstillers, lakens en andere basisvoorzieningen. Door de besparingen van de voorbije jaren kunnen de klinieken zelfs de meest primaire zorgen niet meer verstrekken.

Drastische besparingen in de gezondheidszorg, temidden van de economische crisis waardoor miljoenen Grieken tot de bedelstaf werden veroordeeld, zorgen ervoor dat 2,5 miljoen Grieken geen ziekteverzekering meer hebben. In 2008 waren dat er 'slechts' een half miljoen.

Het is het triest gesteld met de ziekenzorg in Griekenland.  De linkse regering van premier Tsipras schrapte de regeling waarbij patiënten 5 € moesten betalen voor een raadpleging in een staatsziekenhuis.  De regering beloofde ook 4.500 extra hulpverstrekkers aan te werven, in weerwil van de druk tot besparen en kritiek van de geldschieters.

Ondanks de beloftes van de regering zijn de uitgaven voor gezondheidszorg met een kwart gedaald sinds 2009.  Daardoor worden de tekorten op het vlak van basismaterieel steeds nijpender.  Er is zelfs geen geld om dokters en verplegend personeel te betalen.

Patiënten worden weggestuurd omdat er geen bloeddrukmeter is, anderen moeten ingrepen ondergaan zonder verdoving of pijnstilling.  Een patiënt getuigde dat hem werd gevraagd zijn eigen lakens mee te brengen naar het hospitaal.

Een chirurg in opleiding aan het gerenommeerde staatsziekenhuis KAT in Athene noemt de situatie wraakroepend.  "Er is geen geld om medische apparaten te herstellen, geen geld voor ziekenwagens, geen geld voor verplegers en geen geld om moderne chirurgische basisvoorzieningen te kopen", getuigt hij tegenover The Times.

De Griekse minister van Financiën waarschuwde eerder deze week dat het land binnen enkele weken bankroet zal zijn. Tegen 5 juni moet Athene het IMF 300 miljoen € aflossen.  Enkele dagen later moet Griekenland nog eens 850 miljoen ophoesten. 

19:01 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.