vrijdag, 22 mei 2015

'GEHEIM' RAAMAKKOORD VOOR GRIEKENLAND?

'GEHEIM' RAAMAKKOORD VOOR GRIEKENLAND?

Het is een laatste poging het faillissement van Griekenland af te wenden: de andere eurolanden, de Europese Commissie en het IMF werken achter de schermen aan een 'raamakkoord'.

Het aftellen voor Griekenland is begonnen.  Athene zette deze week zelf de klok aan met de mededeling dat het zonder akkoord met zijn geldschieters afstevent op een bankroet begin juni.  Om zich niet te laten gijzelen door dit rampscenario werken de andere eurolanden, de Europese Commissie en het IMF achter de schermen aan een 'raamakkoord' als laatste redmiddel.

Vandaag onderhandelen vertegenwoordigers van de Griekse regering opnieuw met de trojka (Commissie, IMF, ECB) over hervormingen en bezuinigingen in Griekenland.  'Een race tegen de klok', zeggen betrokkenen.  Als de partijen het eens worden zijn de eurolanden en het IMF bereid de laatste 7,2 miljard € van 2 eerdere leningen (totaal 240 miljard) aan Athene over te maken. Hoewel onderhandelaars enig optimisme tonen - 'eindelijk zeggen de Grieken naast 'nee' nu ook af en toe 'ja'', stelt één van hen - blijven de meningsverschillen groot.

De Griekse premier Tsipras overlegde donderdagavond tijdens een Europese topontmoeting in Letland met Bondskanselier Merkel en president Hollande.  Vooraf werd geen doorbraak verwacht.  Merkel wil niets weten van halve deals in ruil voor een paar miljard waarmee Griekenland enkele maanden vooruit kan.  Woensdag waarschuwde een woordvoerder van Tsipras dat Athene zijn schulden aan het IMF in juni (1,5 miljard €) niet kan aflossen zonder nieuwe leningen.  Een dergelijk betalingsprobleem kan de opmaat zijn naar een faillissement van Griekenland en zijn vertrek uit de eurozone.

Dat de Griekse schatkist leeg is, lijkt geen loos dreigement.  Deze maand voldeed Athene aan zijn IMF-verplichtingen door zijn reserve bij datzelfde IMF leeg te halen.  Vorige week liet de Griekse minister van Financiën Varoufakis zijn eurocollega's weten dat één bosbrand voldoende is om compleet zonder geld te zitten, zo blijkt uit een vertrouwelijk verslag van die bijeenkomst.

Om een acute crisis en paniek op de geldmarkten begin juni te voorkomen, werken de trojkapartners in het geheim aan een modelovereenkomst voor Griekenland.  Het is bedoeld als 'druk- en hulpmiddel', zegt een betrokken ambtenaar.  De trojka wil het niet als ultimatum op tafel leggen omdat dit de Grieken zou schofferen.  'Het is meer een spiegel hoe een akkoord eruit zou moeten zien', zegt een tweede ambtenaar.

Het raamakkoord, dat nog niet is afgerond, bevat naast zaken waarover al een begin van overeenstemming bestaat (onafhankelijke belastingdienst, beter toezicht op de overheidsuitgaven, meer btw, verdere privatiseringen), ook de gevoeligste punten voor Athene: beperking van de pensioenen, versoepeling ontslagrecht, loonmatiging.  De hoop is dat tijdens de lopende onderhandelingen Athene naar dit raamakkoord toe kan worden geleid.  Lukt dat niet, dan wordt Tsipras begin juni voor het blok gezet, een situatie die alle partijen willen voorkomen.

Met een akkoord dat de 7,2 miljard vrijmaakt voor Athene, is het werk nog niet klaar. Het huidige (tweede) hulpprogramma voor Griekenland eindigt op 1 juli en zonder opvolger komt het land financieel ternauwernood de zomer door.  Over een derde pakket is echter nog nauwelijks onderhandeld.  Mogelijk dat het bestaande programma wordt verlengd, zoals al 2 keer eerder gebeurde, om een toekomstplan op te stellen.

18:58 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.