dinsdag, 19 mei 2015

DE GROOTSTE BRAIN DRAIN SINDS DE DOOD VAN SOCRATES

DE GROOTSTE BRAIN DRAIN SINDS DE DOOD VAN SOCRATES

Ooit een magneet voor ‘s werelds intellectuele elite heeft de Griekse crisis tot een nooit geziene exodus van talent geleid.  Geschat wordt dat 180.000 tot 200.000 van Griekenlands best opgeleide burgers hun land hebben verlaten. Volgens Lois Lambrinidis, professor economische aardrijkskunde aan de universiteit van Macedonië, gaat het om zo’n 10% van alle hoger opgeleiden in het land.

Nicholas Alexiou, professor sociologie aan het CUNY’s Queens College en specialist in de studie van Griekse immigratiepatronen, is er wel degelijk sprake van een brain drain, die zich van andere immigrantengolven onderscheidt door de grote exodus van hoogopgeleiden en vaklui.

Een studie van het European University Institute had in maart 2014 reeds geconcludeerd dat Griekenland zijn jongste, beste en briljantste mensen verliest.  Volgens die studie bezit 88% van degenen die het land verlaten een universitair diploma, en beschikt nog eens 60% daarvan over een masters degree, terwijl 11% een doctoraat heeft.  Verder zegt 70% van de recent afgestudeerden plannen te maken om te emigreren (met het VK, Duitsland en Nederland als populairste eindbestemming, maar ook België, dat volop Grieken in banken en onderzoekscentra rekruteert) en is 10% al actief op zoek naar werk. Dan zijn er nog de 35.000 Griekse studenten die in het buitenland studeren en daar wel eens voorgoed zouden kunnen blijven.

Nog volgens het EUI-rapport had 79% van de mensen die Griekenland verlieten werk, maar zagen ze geen toekomst in het land (50%), noch kansen (25%).

Sommige sectoren krijgen het harder te verduren dan andere. In maart berichtte de krant Ta Nea dat sinds het begin van de crisis 3.500 Griekse artsen naar Duitsland zijn getrokken.  Dat is bijna de helft van de  7.430 dokters die Griekenland verlieten.  Volgens de Medische Vereniging van Athene is het aantal artsen dat Griekenland verlaat sinds 2009 verdrievoudigd.  Griekenland is vandaag wereldwijd de grootste exporteur van artsen naar Duitsland.

Dat ontlokte  Natassa Rwmanou, die onderzoek doceert aan de Columbia University en een vertegenwoordiger in de VS is van de regerende Syriza-partij van Alexis Tsipras, volgend commentaar:

Het ontbreekt ons niet aan ironie. Terwijl Duitsland de bailout-onderhandelingen blokkeert profiteert het van het menselijk kapitaal dat ons land ontvlucht.'

Geen enkele crisis in een West-Europees land heeft vergelijkbare implicaties gehad op de economie.  Sinds het begin van die crisis verloor Griekenland 25% van zijn bbp - vergelijkbaar met de schade die de Tweede Wereldoorlog toebracht aan de Amerikaanse en Europese economie - en als gevolg daarvan 1 miljoen jobs. 

De brain drain heeft ook grote gevolgen voor degenen die overblijven.  Zo verhindert die het land om toegevoegde waarde te genereren, zegt voormalig Moody’s analist Joan Vidra.  Zelfs in het toerisme, dat de voorbije jaren kon genieten van een toename van het aantal internationale bezoekers, is de totale omzet met 36% gedaald, blijkt uit een studie van het internationale ondernemersnetwerk Endeavor.

Hoewel ook Portugal, Ierland en Spanje sinds het begin van de crisis een nooit geziene exodus van talent moesten ondergaan, zal de uitdaging om de economie opnieuw op het goede spoor te krijgen nergens groter zijn dan in Griekenland, ongeacht of het land de eurozone verlaat of niet.

09:53 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.