zondag, 17 mei 2015

DUITSE HOGE RECHTER VINDT GRIEKSE WOII-CLAIM TERECHT

DUITSE HOGE RECHTER VINDT GRIEKSE WOII-CLAIM TERECHT

De Griekse regering eist ruim 10 miljard € van Duitsland omdat het land tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen werd leningen te verstrekken aan Berlijn.  Die tegoeden zijn nooit terugbetaald.  De claim wordt in Europa op hoongelach onthaald maar de Grieken krijgen nu steun uit onverwachte hoek.

Dieter Deiseroth, rechter bij het Bundesverwaltungsgericht, de hoogste rechtbank van de Bondsrepubliek (zowat vergelijkbaar met de Raad van State bij ons), heeft tegenover het Duitse weekblad Der Spiegel verklaard dat de claim van Griekenland terecht is.  "Er is wat voor te zeggen dat het om een krediet is gegaan."  De herstelbetalingen van 115 miljoen Duitse mark die in 1960 werden gedaan veranderen daar niets aan.  Van verjaring kan volgens de rechter, die ook expert is op het gebied van volkenrecht, geen sprake zijn.  Volgens Deiseroth moet de kwestie voorgelegd worden aan het Internationaal Gerechtshof om zo tot een vergelijk tussen de 2 landen te komen.  Ook particuliere schadeclaims uit de Tweede Wereldoorlog maken volgens de rechter nog kans.

Bondskanselier Angela Merkel wil van geen terugbetaling weten en ook minister Jeroen Dijsselbloem heeft zich tot nu toe gekeerd tegen de terugbetaling.

Dieter Deiseroth

De commentaren zijn gesloten.