maandag, 11 mei 2015

DUITSE OORLOGSMISDADEN TE ZIEN IN METRO ATHENE

DUITSE OORLOGSMISDADEN TE ZIEN IN METRO ATHENE

Opnieuw vinden de tegenstanders van Griekenland in Europa dat de Grieken Duitsland tarten met verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog.  Op de 35 stations van de Atheense metro wordt sinds kort een filmpje vertoond waarin de Grieken aandacht vragen voor de Duitse invasie van Griekenland in 1941, de gruweldaden door de Nazi's tijdens de bezetting en de Griekse eis om Duitse herstelbetalingen vanwege de Tweede Wereldoorlog.

 

Dagelijks zien naar schatting een miljoen Griekse forenzen op de drie Atheense metrolijnen het filmpje, dat ook in het Engels is ondertiteld zodat ook toeristen in de Griekse hoofdstad de anti-Duitse boodschap meekrijgen. 

Het Griekse filmpje van zo'n 50 seconden combineert de laatste uitzending van de legendarische Griekse radiopresentator Kostas Stavropoulos vlak voordat de Nazi's Athene op 27 april 1941 binnenvielen met zwartwitbeelden van Duitse legervoertuigen door de straten van Athene en Duitse vliegtuigen die over de Parthenon van Athene vliegen.  Vervolgens wordt aandacht gevraagd voor de langslepende Griekse eis om Duitsland te dwingen tot herstelbetalingen. 

Volgens het Duitse blad Der Spiegel hebben 5 Griekse overheidsdepartementen, waaronder het Griekse ministerie van Toerisme, meegewerkt aan de totstandkoming en distributie van het filmpje.  De Griekse overheid heeft geen cent hiervoor hoeven te betalen aangezien de beheerders van de metro in Athene de beeldschermen op de 35 metrostations gratis ter beschikking hebben gesteld.  Officieel hebben de Duitse autoriteiten nog niet gereageerd op het filmpje, maar vermoedt wordt dat de bestaande spanningen tussen Griekenland en Duitsland opnieuw zullen toenemen. 

Duitsland en Griekenland zijn het al langer niet eens over de aanpak van de Griekse schuldencrisis.  Daarnaast is de afgelopen maanden de kwestie rond de Duitse herstelbetalingen steeds grimmiger geworden, temeer daar Duitsland zich in deze hautain opstelt.  Volgens de Grieken zou Duitsland nog 279 miljard € verschuldigd zijn als compensatie voor 'leningen' die Duitsland zich toe-eigende plus de schade en het leed dat in de Tweede Wereldoorlog is aangericht.  Begin april kwam een speciale Griekse commissie die zich over de herstelbetalingen heeft gebogen tot dit bedrag. 

Het geld zou vooral bedoeld zijn voor slachtoffers, en hun nabestaanden, van de bezetting door de Nazi's.  Een van de ergste gruweldaden vond plaats in Distomo in Centraal Griekenland.  Op 10 juni 1944 vermoordden de Waffen-SS 218 dorpsbewoners, onder wie 53 kinderen.  Later werd het bergdorp ook nog eens platgebrand. 

Mocht Griekenland inderdaad de 279 miljard € van Duitsland ontvangen, zou het land in een klap van alle financiële zorgen af zijn.  De Duitse regering benadrukt echter dat de discussie over oorlogsschade al lang gesloten is.  Dat dit gebeurde zonder dat de Grieken daar zelf iets over te zeggen hadden, wordt er wijselijk niet bij vermeld.  Duitsland betaalde in 1960 als genoegdoening 115 miljoen mark aan Griekenland en ook kregen de Grieken als wiedergutmachung Duitse machines en andere goederen.  Voor de Duitsers is de kous daarmee (nogal goedkoop) af, de Grieken vinden dit echter ruimschoots onvoldoende, niet in het minst omdat precies de Duitsers, die na de oorlog op schuldkwijtscheldingen allerhande konden rekenen van benadeelde landen waardoor hun economie snel weer op de rails gezet werd, zich nu ongemeen hardvochtig opstellen tegenover Griekenland.  De Grieken kunnen er niet bij dat een land dat een vernietigende oorlog ontketend heeft blijkbaar op meer mededogen kon rekenen dan een land die een financiële crisis doormaakt.

Volgens de Duitsers zou de Griekse regering met de claim voor herstelbetalingen slechts de aandacht van de echte problemen van het land willen afleiden.17:52 Gepost door Yamas in Actualiteit, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.