zaterdag, 09 mei 2015

TSIPRAS VOORSPELT SNEL AKKOORD

TSIPRAS VOORSPELT SNEL AKKOORD

Griekenland bereikt snel een akkoord met de schuldeisers over de hervormingen. Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem erkende de vooruitgang, maar denkt dat er maandag tijdens de vergadering van Europese ministers van Financiën nog geen akkoord bereikt wordt.

Dat meldt persbureau Reuters. Tsipras zei tegen het Griekse parlement dat hij er vertrouwen in heeft dat de onderhandelingen snel tot een goed einde komen: ”We zullen ons aan de afspraken houden die snel met Europa gemaakt zullen worden."

De regering Tsipras zal ”snel doen wat nodig is om een eerlijke en voor alle partijen voordelige overeenkomst te sluiten”, zei de premier. Daarbij liet Tsipras in het midden of Griekenland toegeeft aan de Europese eisen om streng te hervormen.

Griekenland heeft wel de hakken in het zand gezet wat betreft het snijden in pensioenen of het versoepelen van het ontslagrecht. Daarentegen komen er meer privatiseringen en kan de btw omhoog.

Volgens bronnen rond de onderhandelingen wil de eurogroep maandag een positief signaal afgeven. Afgelopen maand draaide de vergadering tussen Europese minister van financiën uit op een keiharde confrontatie met de Griekse minister Varoufakis, die geen duimbreed toe wil geven. Hij is door Tsipras teruggefloten en maakt geen deel meer uit van het onderhandelingsteam.

Eind mei moet er akkoord liggen tussen Athene en Brussel. Alleen dan hebben individuele lidstaten genoeg tijd om een akkoord goed te keuren zodat een laatste tranche van 7,2 miljard € aan Griekenland overgemaakt kan worden.

10:58 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.