zaterdag, 02 mei 2015

DUITSE PRESIDENT REIKT GRIEKENLAND DE HAND

DUITSE PRESIDENT REIKT GRIEKENLAND DE HAND
Duitsland moet erover nadenken wat het kan doen om de massaslachtingen van de Tweede Wereldoorlog te compenseren.  Dat heeft de Duitse president Joachim Gauck gezegd.   Hij deed hiermee een handreiking aan Griekenland, dat compensatie eist van Duitsland voor o.a. een bloedbad in 1944.  De regering van bondskanselier Angela Merkel heeft dat tot nog toe steeds geweigerd.

In een interview met de krant 'Süddeutsche Zeitung' zegt Gauck: ''We zijn niet alleen de mensen die we vandaag zijn, maar ook de nazaten van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog een spoor van verwoesting door Europa hebben getrokken, onder andere in Griekenland, waarover we beschamend lang weinig hebben geweten.''

Hij voegt eraan toe: ''Het is goed wanneer een land met historisch bewustzijn, zoals het onze, uitzoekt welke mogelijkheden er zijn voor 'Wiedergutmachung'.''

Griekenland wil in totaal bijna 279 miljard € vergoeding voor de bezetting door nazi-Duitsland tussen 1941 en 1944.  Zo zou er 28 miljoen € moeten worden uitgekeerd aan nabestaanden van een bloedbad in het plaatsje Distomo in 1944.  Duitse militairen vermoordden toen in 2 uur tijd 218 mannen, vrouwen en kinderen.

Duitsland is de belangrijkste geldschieter van de noodlijdende Griekse regering.  In ruil daarvoor moet Athene flink bezuinigen, maar het nieuwe kabinet wil dat niet meer.  Onderhandelingen verlopen heel stroef en Griekenland haalt om de haverklap uit naar Berlijn.

De Süddeutsche Zeitung publiceert het interview met Gauck zaterdag, maar heeft een deel ervan vrijdagavond al naar buiten gebracht.

De commentaren zijn gesloten.