donderdag, 30 april 2015

GRIEKENLAND OP WEG NAAR AKKOORD?

GRIEKENLAND OP WEG NAAR AKKOORD?

De Griekse regering finaliseert op haar ministerraad, die om 16 uur Belgische tijd van start is gegaan, de lijst met hervormingen finaliseren die ze aan haar internationale schuldeisers van de Europese Commissie, de ECB en het IMF wil voorleggen. Volgens insiders zou het de bedoeling zijn om komende zondag een voorlopig akkoord te bereiken zodat de eurogroep op 11 mei haar definitieve zegen kan geven. 

 

Wat er de komende uren en dagen in Athene en Brussel, waar de onderhandelingen met de instellingen plaatsvinden, uit de bus zal komen, is niet helemaal duidelijk. Maar het staat wel vast dat er (eindelijk) vaart wordt gemaakt met de onderhandelingen. Dat zou te danken zijn aan premier Alexis Tsipras, die zich er in naam van zijn regering toe geëngageerd heeft het nodige te doen om een akkoord te vinden. De Grieken hebben dringend nood aan de laatste schijf noodhulp, ter waarde van 7,2 miljard €, om de komende maanden hun schulden af te kunnen betalen en geen vervaldagen te missen.

Gisterenavond kwam er een doorbraak toen Athene het signaal gaf zijn meerderheidsaandeel in 2 grote havens van de hand te willen doen en ook in de discussies over de btw en de pensioenen over de brug wil komen. Er is volgens de krant Ta Nea sprake van een verblijfstaks voor hotels op toeristische eilanden en een belasting voor restaurants en luxebars tijdens het toeristisch seizoen. Viceminister van Buitenlandse Zaken Evclidis Tsakalotos, die sinds deze week het politieke luik van de onderhandelingen met de Griekse schuldeisers leidt, zegt dat Athene bereid is tot "een compromis".

Een en ander kan ermee te maken hebben dat de publieke opinie in Griekenland zich ongerust toont. Een peiling wijst uit dat 3 op de 4 Grieken vinden dat er koste wat het kost een akkoord moet worden gevonden zodat Griekenland in de eurozone kan blijven.

Ook al zou er gemikt worden op een technisch akkoord tegen zondag, is het erg onwaarschijnlijk dat er op 11 mei een volledig akkoord kan afgeklopt worden, liet een Europese bron verstaan.

18:20 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.