woensdag, 15 april 2015

DUITSE REGERING WIL FAILLIET GRIEKENLAND TOCH IN EUROZONE HOUDEN

DUITSE REGERING WIL FAILLIET GRIEKENLAND TOCH IN EUROZONE HOUDEN

De Duitse regering werkt een plan uit om Griekenland ook in het geval van een faillissement in de eurozone te houden.   schrijft het Duitse weekblad Die Zeit.  Een failliet Athene zou de euro alleen kunnen behouden als het zijn Europese partners zijn volledige medewerking verleent en de gevraagde hervormingen doorvoert.

Griekenland is nog steeds in moeizame onderhandelingen verwikkeld met zijn geldschieters - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF.  Ze hopen op een akkoord over bijkomende economische hervormingen tegen 24 april, wanneer de Europese ministers van Financiën elkaar ontmoeten in de Letse hoofdstad Riga. Pas dan zou de resterende 7,2 miljard € aan noodhulp vrijgegeven kunnen worden.

Als er geen akkoord bereikt wordt en Griekenland zijn betalingsverplichtingen door gebrek aan vers geld niet meer kan nakomen, zou een gedwongen en chaotisch vertrek uit de eurozone volgens sommigen onvermijdelijk zijn.

Zover wil de Duitse regering het dus niet laten komen, weet Die Zeit.  Als Athene zijn schulden niet meer kan aflossen, zou de Europese Centrale Bank de geldkraan voor de Griekse banken toch niet dicht hoeven te draaien.  De gestelde voorwaarde is dat de Grieken zich ‘fundamenteel coöperatief’ tonen en bereid zijn hun hervormingen (eindelijk) door te voeren.

Als de Grieken dat niet willen doen, zou de regering-Merkel een Grexit niet meer tegenhouden.  Athene zou in dat geval wel financieel geholpen worden om de overgang naar een eigen munt niet al te bruusk te laten verlopen.

Een woordvoerster van minister van Financiën Wolfgang Schäuble wil geen commentaar kwijt op de berichtgeving van Die Zeit.  ‘Wat de bondsregering wil, is dat de eurozone gehandhaafd en versterkt wordt.’  Ze voegt er wel aan toe dat het uitgesloten is dat de noodhulp nog deze maand wordt vrijgegeven.

17:47 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.