dinsdag, 14 april 2015

GRIEKENLAND RAAKT NIET AAN DEFENSIEBUDGET

GRIEKENLAND RAAKT NIET AAN DEFENSIEBUDGET

Hoewel Griekenland met zware financiële problemen wordt geconfronteerd, wordt in geen enkel andere lidstaat van de Europese Unie een groter gedeelte van het bruto binnenlandse product voor defensie gereserveerd. Dat wordt door de nieuwssite EUobserver.com naar voor gebracht op basis van cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

Het voorbije jaar beschikte het Griekse leger over een budget van 5,6 miljard $. Dat komt overeen met 2,2 % van het Griekse bruto binnenlandse product (bbp). Daarbij moet volgens Sipri echter wel rekening gehouden worden met een lange geschiedenis van dreigingen waarmee het land werd geconfronteerd.

“Terwijl besparingen andere landen verplichten hun militaire uitgaen gevoelig te verlagen, blijft Griekenland een relatief groot budget voor landsverdediging reserveren,” schrijft Nikolaj Nielsen in EUobserver.com.  “Onder meer in Duitsland, Italië, Nederland en Spanje werd slechts ongeveer 1 % van het bruto binnenlandse product voor defensie-uitgaven gereserveerd.”

Griekenland is naast Estland en Groot-Brittannië de enige Europese partner van de Noordatlantische Verdragsorganisatie (Navo) die aan de vragen van het bondgenootschap voldoet.  Naar aanleiding van het conflict in Oekraïne had de Navo vorig jaar gevraagd dat de lidstaten een budget van 2 % voor defensie zouden reserveren.

“Wanneer naar de relatief grote Griekse militaire budgetten wordt gekeken, moet wel rekening gehouden worden met de geschiedenis,” geeft Sam Perlo-Freeman, directeur van Sipri, aan.

“Er moet daarbij rekening gehouden worden met het aanslepende conflict met buurland Turkije over het eiland Cyprus en andere maritieme territoriale spanningen in de Aegeïsche regio, waardoor Griekenland wordt aangezet om belangrijke financiële middelen vrij te houden voor landsverdediging.”

6 jaar geleden bereikte het Griekse militaire budget een piek van 11,5 miljard $. Dat vertegenwoordigde destijds 3,3 % van het bruto binnenlandse product.

DSC04053.JPG

De militaire aanwezigheid is in sommige Griekse plaatsen groot.  Hier speciale verkeersborden die de snelheid van tanks en militaire voertuigen regelen (eigen foto)

20:25 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.