zaterdag, 11 april 2015

GRIEKSE BYPASS VOOR BOYCOT?

GRIEKSE BYPASS VOOR BOYCOT?

Er lijkt ruimte te zijn voor een bypass waardoor Griekenland toch geboycotte producten naar Rusland kan exporteren.  Er werden geen officiële afspraken over gemaakt, maar via een constructie met joint ventures zijn er mogelijkheden.  Ook de geplande inspecties van Griekse bedrijven door de Russische fytosanitaire dienst staat nog altijd op de agenda. 

Hoewel er officieel geen afspraken gemaakt werden over een einde van de boycot tijdens het bezoek van de Griekse premier Tsipras aan het Kremlin, lijkt er wel ruimte te zijn voor een 'bypass'.  De constructie waarmee Griekenland de boycot kan omzeilen is als volgt: Griekenland en Rusland zetten joint ventures op, die geregistreerd staan in Rusland.  Daardoor worden Griekse producten niet gezien als import of export maar als Russische producten.  Via een dergelijke constructie kan Griekenland de boycot omzeilen.  Poetin zou deze constructie genoemd hebben voor de import van perziken, aardbeien, kiwi's en citroenen uit Griekenland.

Tijdens de ontmoeting tussen de Griekse premier en de Russische president eerder deze week werden geen afspraken gemaakt over gedeeltelijke opheffing van de sancties.  Desondanks gaan de geplande inspecties van Rusland door.  Op de lijst staan een 20-tal bedrijven uit de vleessector, die geïnspecteerd zullen worden voor toegang tot de Russische markt.  Voor groenten en fruit gelden deze inspecties niet, daarvoor is een garantie van de regering voldoende.  Griekenland zou ook zaad en pootgoed naar Rusland willen exporteren.  De inspectie staat gepland voor 20 april en biedt geen garantie dat de Russische grenzen open zullen gaan. 

11:55 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.