donderdag, 05 mei 2016

YAMAS VOOR HET GOEDE DOEL

YAMAS VOOR HET GOEDE DOEL

De Griekse Club Yamas uit Bredene heeft zich opnieuw ingezet voor enkele goede doelen in Griekenland.  Al sinds het begin van de financiële en economische crisis engageert de club zich, op bescheiden niveau, voor een aantal goede doelen in Griekenland.  Zo zijn over de jaren heen al diverse minderbedeelden in Griekenland geholpen. 

"Het verschil met de grotere, bekendere goede doelen is dat het van ons kleinschalig is, dat wij alles zelf in handen houden en geen geld overmaken" benadrukt Annuschka Plovie van Yamas.  De club uit Bredene koopt of zamelt producten in waarvan ze uit navraag weten dat daar nood aan is en het gerief wordt ter plaatse gebracht door iemand van ons.  "Zo behouden we controle en vermijden we misbruiken."

"Dat zelf ter plaatse brengen gebeurt door eigen mensen van Yamas die op reis gaan naar de Griekse bestemmingen en eigen kilo's bagage opofferen om dingen mee te nemen" vult Dennis Goes aan.  "Soms krijgen we, op onze expliciete vraag, extra gewicht toebedeeld van vliegtuigmaatschappijen.  Dat gebeurde al met Jetair en Thomas Cook, waarvoor we hen heel dankbaar en erkentelijk zijn.  Zo waren we onlangs met een delegatie van 6 Yamassers op Kreta en hadden we meer dan 60 kilogram zogenoemde 'hulpgoederen' mee".

"In Athene steunen we momenteel het kinderopvangcentrum Penelopeion in de voorstad Nea Ionia en op Kreta is er het jongensweeshuis, de plaatselijke afdeling van de Dokters van de Wereld en het stedelijk bejaardentehuis, dit alles in Chania".

Over de reden waarom ze dit doen is Annuschka duidelijk: “Het is nog steeds zo dat de gewone Grieken momenteel veel moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en ook vele hulpverleningsorganisaties hebben het moeilijk.  Ten gevolge van de crisis zijn overheidssubsidies voor deze instellingen sterk verminderd of volledig weggevallen en is het moeilijk om de werking draaiende te houden.  Ze kunnen onze steun dan ook goed gebruiken”.  "Soms krijgen we wel eens reacties in België dat er ook in eigen land arme mensen zijn die geholpen moeten worden.  Dat klopt, maar we mogen niet vergeten dat in België geen dergelijke zware en langdurige crisis woedt die de mensen zo heel erg verarmd heeft.  Bovendien zijn er in België nog tal van hulpverlenende tussenstations die niet bestaan in Griekenland (bvb. een OCMW bestaat niet, na korte tijd werkloosheid vervalt de uitkering volledig, werk is amper te vinden, ...)".

"Yamas houdt zich bezig met het inzamelen van schoolgerief, sportgerief, verzorgingsproducten, kledij, medisch materiaal, maar met de opbrengst van kleinschalige acties kunnen er ook zaken aangekocht worden.  Zo worden alle jongeren van het weeshuis nu al voor het derde jaar op rij  voorzien van een paar nieuwe (sport)schoenen, op maat per persoon en door ons zelf aangekocht in de solden. Dat levert ons telkens een big smile en een knuffel op". 

“Door de goederen zelf te brengen en niet anoniem op te sturen, wordt als het ware een band gesmeed en zo zien we ook waar ze terecht komen en de reacties.  De mensen daar zijn zeer hartelijk en dankbaar en zijn blij dat blijkbaar niet iedereen in Europa vindt dat de Grieken allemaal profiteurs zijn”.

De Griekse Club Yamas probeert zo, op haar eigen bescheiden manier, een klein beetje hulp te bieden aan Griekse “gewone mensen” (in vele gevallen kinderen) die geen schuld treffen aan de financiële crisis die zich boven hun hoofden afspeelt, maar er wel slachtoffer van zijn.  

"Yamas wil in naam van allen die hulp kregen, iedereen bedanken die ons steunde: vrienden en familie, collega's en handelaars, apotheken en tandartsen,  ... mensen met een groot hart, die zonder publicitair of ander winstoogmerk producten schonken of onze acties steunden met enkele euro's." 

DSC04005_resized.JPG

De Yamasdelegatie in het weeshuis met directeur Michalis Kontaxis en de psychologe.DSC05246.JPG

Overleg met hoofdverpleegkundige in bejaardentehuis

DSC03994_resized.JPG

Nieuwe sportschoenen (en kledij) voor alle kinderen van het weeshuis

DSC00594.JPG

Kinderopvang Penelopeion in Athene

Commentaren

hallo fijn dit te lezen want griekenland is vergeten door de vluchtelingen spijtig want er is in griekenland nog veel armoede .
bedankt

Gepost door: dominique | donderdag, 05 mei 2016

De commentaren zijn gesloten.