maandag, 07 februari 2011

SOLON LEKKAS IN DE ART-BASE : KLASSE 'PUR SANG'

SOLON LEKKAS IN DE ART-BASE : KLASSE 'PUR SANG'

Onze concertreporter Bobtje Blues is altijd wel op één of andere manier met muziek bezig.  Als bluesliefhebber ontdekte hij enkele jaren geleden de Griekse muziek en vooral de rebetikomuziek spreekt hem enorm aan.  Eind januari 2011 was hij weer eens in het gezellige zaaltje van de Art-Base te Brussel voor een optreden van Solon Lekkas.  Ziehier zijn reportage van een boeiende namiddag.

________________________________________

Mijn vrees dat de twee optredens van de Griekse danser/zanger Solon Lekkas niet veel succes zouden oogsten was gelukkig ongegrond. Want zowel op vrijdag 21, als op zondag 23 januari was het zoals men pleegt te zeggen ‘volle bak’, of in het Engels ‘full house’.  Ook de workshop op zaterdag mocht op heel wat bijval rekenen, zo wist oprichter en organisator Frans De Clercq van de Art Base mij te vertellen.

Om niet elke keer een dag vrijaf te moeten nemen was ik voor deze gelegenheid aanwezig op zondagnamiddag. Tevens geeft mij dat meer de gelegenheid om vooraf wat kennis te maken met de artiest(en) in kwestie.  Echter ditmaal had ik buiten Solon gerekend.  Ik mag dan al wat kennis hebben van de Griekse taal, met hem een gesprek aanknopen was echt een onbegonnen zaak.  Solon praat enkel Grieks en dan nog met een heel eigen dialect.  Dan maar ten rade gegaan bij Frans.  Zo bracht hij mij op de hoogte dat Solon een wel heel eigen dunk heeft van wat er zoal in zijn bagage moet.  Twee flessen ouzo, eigen gekweekte olijven en gezouten vis in blik (makreel).  Het is maar dat de keel moet gesmeerd worden, niet?

Het podium was voor deze gelegenheid aangekleed met een jutezak voor olijven (met Griekse opschriften, zie foto hieronder), zodat we ons meteen een beetje op Griekse bodem konden voelden.  En dan weerklonken de eerste weemoedige en mysterieuze klanken van violist Kyriakos Gouventas en Andreas Katsigiannis op santour.  Eerst een paar instrumentale introducties en dan kwam de meester zelf.  Uitgedost in typische Kretenzische kledij danste Solon naar het podium toe waarbij iedereen in een muzikale extase raakte.

Bijna statig nam hij plaats en het echte en serieuze werk kon beginnen.  Ik kan mezelf wel voor de kop slaan dat ik na het optreden vergeten ben een cd aan te schaffen.  Want zoals Solon zijn liederen te gehore bracht zo kunnen er het maar weinig.  Soms zong hij diep en zwaar om dan met een vingerknip over te schakelen naar hogere regionen, typisch voor Aman-songs (amanédhes) en het Karsilamas repertoire.   “Aman, aman”, zo klonken de weeklachten en we keerden terug in de tijd van Klein-Azie, de muziek uit Smyrna (het huidige Izmir).  Heel oud werk dus, waarbij het voor mij persoonlijk echt moeilijk was songs te herkennen, zodat ik (afgezien van een paar songs) geen titels kan vermelden.  Drie topmuzikanten op rij die elk op zich het beste van zichzelf gaven.  Klasse ‘pur sang’, waarmee het duidelijk is dat nagenoeg elke aanwezige één van de meest intrigerende en beklijvende optredens heeft meegemaakt in lange tijd.

Twee keer meer dan een uur muziek met daar tussenin een pauze die werd gebruikt om een bord home made mezzes 'Elpida' naar binnen te werken.  Ook de grapjes van Solon tussen de nummers door oogsten heel veel bijval.  Zo erg zelfs dat de meesten gewoon in een deuk lagen.  Als afsluiter kregen we nog een heel eigenzinnige interpretatie te horen van “S' agapo giati eisai oraia” (Σ' αγαπώ σ' αγαπώ γιατί είσαι ωραία), een song die nagenoeg elke Griek welbekend in de oren klinkt.

Al zeg ik het zelf, organisator Frans De Clercq heeft nog maar eens een klepper van formaat in huis gehaald.  De afwezigen hebben zoals altijd ongelijk gehad.  Wat mij betreft, op naar het volgende concert. En U?

Enkele filmpjes:

Solon Lekkas - Art Base 2011 - “S' agapo giati eisai oraia”

Solon Lekkas - Art Base 2011 - Grapjes door Solon

Solon Lekkas - Art Base 2011 - Dans van Solon

Als toemaatje, nog wat foto’s en een link naar mijn Youtube kanaal waar heel wat filmpjes online staan: http://www.youtube.com/user/BobtjeBlues

 

2011 Solon Lekas - Art Base (Andreas Katsigiannis ).JPG

Andreas Katsigiannis

2011 Solon Lekas - Art Base (band).JPG

Solon Lekkas - de band

 

2011 Solon Lekas - Art Base (Bobtje Blues Rebetika).JPG

Solon Lekkas en Bobtje Blues

2011 Solon Lekas - Art Base (Kyriakos Gouventas - Andreas Katsigiannis).JPG

Kyriakos Gouventas, Solon Lekkas en Andreas Katsigiannis

2011 Solon Lekas - Art Base (santour).JPG

De santour 

2011 Solon Lekas - Art Base (Solon Lekas profile 1).JPG

Solon Lekkas in actie

2011 Solon Lekas - Art Base (Solon Lekas profile 2).JPG

Solon Lekkas in actie

2011 Solon Lekas - Art Base (Solon Lekas).JPG

Solon Lekkas

2011 Solon Lekas - Art Base (stage).JPG

Het podium

2011 Solon Lekas - Art Base (violin).JPG

22:23 Gepost door Yamas | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Goed verslag. Leuke filmpjes. Precies zoals Solon is. Maar een kleinigheidje. Het instrument met die enorme hoeveelheid snaren is een santouri of beter gezegd een sandoeri als je het echt goed wild schrijven in het Belgisch of Nederlands. Die i moet er in ieder geval zeker wel achter. In het Grieks heet het dus een σαντόυρι.

Gepost door: Henk Scholte | donderdag, 24 april 2014

De commentaren zijn gesloten.