dinsdag, 23 mei 2017

GRIEKENLAND ENORM IN TREK

GRIEKENLAND ENORM IN TREK

De duizenden vluchtelingen en de economische crisis weerhielden veel toeristen er de afgelopen jaren van om naar Griekenland af te reizen. Zijn de zorgen terecht?  Absoluut niet, zegt de Griekse Nederlander Jorgos Nikolidakis van De Griekse Gids.  Hij raadt iedereen aan om het land waar hij tot 1998 woonde te bezoeken.  

"Van de economische crisis merk je niets meer. In toeristische plaatsten gaat het zelfs erg goed met de economie maar ook in het binnenland merk je als toerist niets van de problemen."  Sterker nog: "Doordat de salarissen in Griekenland ontzettend gedaald zijn, liggen de prijzen ook veel lager dan in Nederland.  Uit eten is hier zeker de helft goedkoper”, zegt Nikolidakis.

 

Ook mensen die op vakantie niet in contact willen komen met de vluchtelingenproblematiek kan hij geruststellen.  ,,Ik heb onlangs 10 Griekse eilanden aan de Turkse kust bezocht.  In totaal ben ik 2 vluchtelingen tegengekomen.  De kans dat je in Nederland een vluchteling tegenkomt, is groter dan in Griekenland.” 

Reisorganisatie Corendon stelt eveneens dat het aantal vluchtelingen zeer beperkt is.  "De problematiek is een stuk minder groot dan een aantal jaren geleden. Als je op de eilanden gaat rondrijden is het wel mogelijk dat je vluchtelingen aantreft, maar bij de hotels hoef je daar niet bang voor te zij", zegt Daisy Mijnals van Corendon. Overigens laten weinig mensen zich door vluchtelingen of andere crises weerhouden, merkt ze.  "Griekenland is enorm in trek. Het is nog mei, maar we hebben dit jaar al meer reizen naar Griekenland verkocht dan ooit tevoren."

Bron: AD.nl

Afbeeldingsresultaat voor greece all time classic

maandag, 22 mei 2017

DUITSE MINISTER VRAAGT OM BELOFTE VAN SCHULDVERLICHTING VOOR GRIEKENLAND WAAR TE MAKEN

DUITSE MINISTER VRAAGT OM BELOFTE VAN SCHULDVERLICHTING VOOR GRIEKENLAND WAAR TE MAKEN

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel vraagt concrete toezeggingen rond een schuldverlichting voor Griekenland. Dat zegt hij aan de krant Süddeutsche Zeiting.  De sociaaldemocraat gaat zo in tegen zijn christendemocratische collega van Financiën Wolfgang Schäuble, die dergelijke financiële ademruimte voor Athene verwerpt.  Vandaag komen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen om zich over het Griekse dossier te buigen.

Gabriel stelt dat Duitsland in de weg blijft staan voor een Griekse schuldverlichting, terwijl het land nood heeft aan ademruimte.  "Men belooft steeds opnieuw een schuldverlichting aan Griekenland wanneer de hervormingen worden doorgevoerd", aldus Garbriel in de krant.  "Nu moeten we die beloftes waarmaken."

Dat is een mening die niet gedeeld wordt door minister van Financiën Schläuble, die in het verleden al verschillende keren heeft verklaard dat het akkkoord van de eurogroep van mei 2016 moet blijven gelden.  Daarin is opgenomen dat slechts na het aflopen van het huidige hulpprogramma in de zomer van 2018 beslist zal worden over een mogelijke verder schuldverlichting.

Vandaag buigen de financiënministers van de eurolanden, waaronder Schäuble, zich in Brussel over verdere hulpleningen voor Griekenland.  Verwacht wordt dat de ministers de jongste besparingsinspanningen van Athene als bemoedigend zullen bestempelen. Athene heeft het geld nodig om in juli zijn miljarden euro's aan schulden terug te betalen.  Griekenland is al sinds 2010 afhankelijk van financiële steun van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds.

Het Griekse parlement keurde donderdag met een nipte meerderheid een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen goed, die een besparing van 4,9 miljard € moeten opleveren.  De Griekse premier Alexis Tsipras zei te verwachten dat de besparingen zullen leiden tot een herprogrammering van de Griekse schuld, die momenteel 180 % van het bruto binnenlands product bedraagt.  Tegen de zomer van 2018 zou Griekenland dan de weg naar het herstel kunnen inzetten, klonk het hoopvol.

Afbeeldingsresultaat voor sigmar gabriel

19:56 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 20 mei 2017

"MAMMA MIA" DEEL 2 OP KOMST

"MAMMA MIA" DEEL 2 OP KOMST

Er is een tweede deel op komst van de film Mamma Mia!, de film die opgenomen werd in Griekenland.  En waarschijnlijk met dezelfde cast.  Dat betekent dat Meryl Streep weer ABBA-liedjes gaat zingen.  De titel van de nieuwe film? Mamma Mia: here we go again!

Mamma Mia: Here we go again! staat gepland voor 20 juli 2018 bijna op de dag tien jaar na deel 1 waarin Meryl Streep Donna Sheridan speelde.  Donna's dochter Sophie (Amanda Seyfried) wilde, voordat ze ging trouwen, weten wie haar vader is.  Kandidaten Sam Carmichael (Pierce Brosnan), Harry Bright (Colin Firth) en Bill Anderson (Stellan Skarsgård), kwamen allen naar de bruiloft op een fictief Grieks eiland om daar lekker te zingen en te dansen.

Hoogstwaarschijnlijk maakte dezelfde cast zich klaar voor een nieuwe lading ABBA-liedjes die door ABBA-leden Benny en Björn worden uitgezocht.  Het verhaal speelt zich naar verluidt af voor de eerste Mamma Mia! en gaat over de personages van Meryl Streep, Colin Firth en Pierce Brosnan.

mamma-mia-2-here-we-go-again.jpg

dinsdag, 16 mei 2017

STAKING BIJ FERRYBOTEN EN JOURNALISTEN IN GRIEKENLAND

STAKING BIJ FERRYBOTEN EN JOURNALISTEN IN GRIEKENLAND

Uit protest tegen nieuwe besparingsmaatregelen hebben de Griekse zeelui dinsdag voor 48 uur het werk neergelegd. Ook de Griekse journalisten gaan voor 24 uur in staking.

Door de staking van de zeelui zullen de ferry's in de Egeïsche en Ionische Zee niet uitvaren.  Heel wat Griekse eilanden, waaronder belangrijke toeristische bestemmingen, hebben geen luchthaven en zullen bijgevolg afgesloten zijn van het vasteland.

Als gevolg van de journalistenstaking brengen radio en televisie geen nieuwsuitzendingen.  Woensdag verschijnen geen kranten.  Ook andere vakbonden bij het openbaar vervoer en in de publieke sector dreigen de komende dagen het werk neer te leggen.

Donderdag worden in het Griekse parlement nieuwe besparingen gestemd.  Bij de geplande besparingsmaatregelen zijn pensioenverlagingen en belastingverhogingen ten belope van 4,9 miljard € per jaar, een eis van de internationale schuldeisers. 

Griekenland, dat al 7 jaar lang het faillissement tracht af te wenden, moet in juli meer dan 7 miljard € terugbetalen aan de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

17:01 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 11 mei 2017

VERTROUWEN IN GRIEKSE MARKT KEERT TERUG

VERTROUWEN IN GRIEKSE MARKT KEERT TERUG

Goed nieuws voor Griekenland.  De kostprijs voor een 10-jarige Griekse staatsobligatie staat op zijn laagste peil sinds de herstructureringen in het land in 2012 van start gingen.  Dat geeft aan dat het vertrouwen van de financiële markten stilaan aan het terugkomen is.  De minister van Financiën is volgende week in Duitsland om er te spreken over een normale terugkeer naar de reguliere financiële markten, om op die manier Griekse obligaties uit te geven.  Europese ambtenaren denken dat het nog wel tot medio 2018 zal duren vooraleer Griekenland weer in normaal vaarwater kan komen.  Volgens analisten is de huidige opstoot van vertrouwen gelinkt aan het recente akkoord rond de nieuwe lening.  Ook het zomerseizoen zou extra geld in het laatje brengen om een deel van de schulden terug te betalen.

Afbeeldingsresultaat voor greek FLAG LAUGHING

18:21 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 10 mei 2017

GRIEKENLAND HOOPT TOERISMERECORD TE BREKEN IN 2017

GRIEKENLAND HOOPT TOERISMERECORD TE BREKEN IN 2017

Volgens voorspellingen van het Griekse ministerie van toerisme zal het aantal buitenlandse toeristen boven het vorig jaar bereikte all-time high record van 27,5 miljoen  breken en uitkomen op een historische 30 miljoen. Het aantal Duitse toeristen dat een bezoek bracht  aan het land stijgt met zo'n 50 % tot maximaal 3 miljoen in 2017.

Griekenland verwacht te profiteren van verschillende factoren dit jaar.  Toeristen mijden andere populaire vakantiebestemmingen, zoals Turkije of Egypte, als gevolg van politieke onzekerheid en andere risico's.

Bovendien, sinds de invoering van de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije een jaar geleden, is de toevloed van vluchtelingen die piekte in 2015 sterk afgenomen.  Op de bijzonder getroffen eilanden Lesbos en Chios, waar duizenden vluchtelingen strandden is het toerisme langzaam aan het herstellen.

Griekenland verwacht ook meer dan 900.000 bezoekers uit de VS in 2017, een stijging tegenover de 778.600 vorig jaar.

Het extra geld is een zegen voor de Griekse economie, die onder een diepe recessie te lijden had in de periode 2008-2013, toen het vocht tegen een enorme schuldencrisis.  Het Griekse toerisme was in 2016 goed voor een omzet van zo'n 13 miljard € volgens het ministerie van Toerisme.

Athene verwacht ook een aanzienlijke toename van het aantal werknemers in die sector. Zelfs als de meerderheid van deze jobs  tijdelijk of seizoensgebonden zijn, zou dit in ieder geval uitstel van executie zijn voor het land met een werkloosheid van meer dan 23 % - nog steeds de hoogste in de EU.

Ondanks de algehele optimisme voor het seizoen is de stemming niet helemaal euforisch.  De Griekse toeristische sector wordt ook beïnvloed door een reeks van bezuinigingsmaatregelen en lastenverzwaringen die de internationale schuldeisers eisen van Athene in haar lopende bailout-gesprekken.  De BTW in de horeca steeg 13 tot 24 %.  

19:19 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 09 mei 2017

NADRUKKELIJKE CHINESE AANWEZIGHEID IN GRIEKENLAND

NADRUKKELIJKE CHINESE AANWEZIGHEID IN GRIEKENLAND

In de haven van Piraeus wappert naast de Griekse en Europese ook steeds nadrukkelijker de Chinese vlag.  Chinese zakenlui zijn dan ook sterk aanwezig in het Zuid-Europese land, met allerlei investeringen in infrastructuur en vastgoed.  Die invloed zal over een paar jaar terug te zien zijn in het straatbeeld.  Want als het aan de Chinese investeringsmaatschappij Fosun International ligt, komen er straks niet 150.000 toeristen uit China naar Griekenland, maar 1,5 miljoen.

Fosun International is trouwens al actief in Griekenland.  Op de site van de oude luchthaven van Athene bouwt het onder meer hotels, themaparken, een recreatiehaven, winkels en gezondheidscentra.  Het is een van de grootste vastgoedprojecten in Europa, al ligt de bouw nu even stil vanwege schade aan het milieu en aan historische kunstschatten die in de buurt zijn gevonden.

Ook elders in Griekenland koopt het concern hotels, restaurants en vakantieresorts of laat het deze bouwen.  Nu de klanten nog.  Die wil Fosun uit eigen land halen, met speciaal voor Chinezen samengestelde vakantiepakketten.

Tegen persbureau Bloomberg zei vice-president Jiannong Qian van het Chinese investeringsconcern dat ‘Griekenland een veilig land is voor Chinezen’.  Hij ziet hoe de economie aantrekt en denkt daaraan te kunnen bijdragen met investeringen in de toeristensector.  “Als we kunt helpen bij de economische groei, bijvoorbeeld met speciale vakantieproducten voor Griekenland, dan zorgen we voor meer banen voor restaurantmedewerkers, winkelbediendes en taxichauffeurs.”

Ook de luchthaven van Athene kan profiteren.  Qian verwacht dat er snel een rechtstreekse lijnvlucht komt tussen Peking en Athene als er straks jaarlijks 1,5 miljoen Chinese toeristen naar Griekenland vliegen.

Toerisme is voor Griekenland de belangrijkste economische sector van het land.  Een kwart van de inkomsten komt van buitenlandse reizigers.  Mede door het inzakken van het toerisme in Turkije heeft Griekenland niet te klagen over klandizie.  Vorig jaar ontving het land ruim 28 miljoen toeristen, 7,6 % meer dan in 2015.

Fosun bezit wereldwijd voor 64 miljard € aan eigendommen.  Daarvan is 200 miljoen € geïnvesteerd in Griekenland.  Dat kan meer worden.  De Chinezen volgen met belangstelling de privatisering van staatsbedrijven en hebben al aangegeven ook te kijken naar de Griekse banken.

Investeringen kunnen de Grieken goed gebruiken, want hun economie is de afgelopen jaren sterk gekrompen: sinds 2010 met 25 %.  Volgende week reist de Griekse premier Alexis Tsipras naar Peking om mee te praten in het zakenforum ‘Gordel en Weg’.  Dat is de benaming voor de nieuwe zijderoute die China moet verbinden met Europa, met daarin een belangrijke rol voor de Grieken. 

Afbeeldingsresultaat voor fosun

18:02 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 08 mei 2017

OLYMPIAKOS NU OOK OFFICIEEL KAMPIOEN

OLYMPIAKOS NU OOK OFFICIEEL KAMPIOEN

De Griekse voetbalbond heeft maandag het beroep van PAOK Saloniki verworpen tegen de boete van 150.000 € en 4 thuiswedstrijden met gesloten deuren die de bond eerder had opgelegd aan Olympiakos wegens supportersgeweld in de halve finale van de Griekse Beker tegen AEK Athene.  Olympiakos is daardoor helemaal zeker van de titel.

PAOK, de nummer 2 in de Griekse competitie, had liever een puntenaftrek van 6 punten gezien voor Olympiakos, waardoor de titel in extremis voor de groene tafel toch nog naar Saloniki zou gaan, mede omdat PAOK een beter doelsaldo heeft.  De Beroepscommissie had daar geen oren naar en verminderde daarentegen de sanctie nog.   Olympiakos moet nu nog slechts 95.000 € boete betalen en komt weg met slechts één wedstrijd achter gesloten deuren.

19:35 Gepost door Yamas in Actualiteit, sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 04 mei 2017

RECHTBANK: TURKSE MILITAIREN WORDEN NIET UITGELEVERD AAN TURKIJE

RECHTBANK: TURKSE MILITAIREN WORDEN NIET UITGELEVERD AAN TURKIJE

Een rechtbank in Griekenland heeft woensdag een verzoek om uitlevering van Turkije afgewezen voor 3 militairen.  Die waren na de mislukte couppoging in juli in Turkije naar Griekenland gevlucht.

 

Ankara heeft uitlevering gevraagd van bij elkaar 8 militairen.  Volgens Turkije waren zij betrokken bij de poging tot een staatsgreep.

In 2 zaken moet de rechter nog uitspraak doen.  Vorige week werd de uitlevering van 3 andere militairen al tegengehouden.  Het is de tweede keer dat Turkije om uitlevering van de 8 militairen vraagt.  In januari wees een rechtbank het eerste verzoek af.

Op 15 juli 2016 probeerden het Turkse leger de macht over te namen van president Tayyip Recep Erdogan.  Meerdere militairen vluchtten toen naar het buurland.  De president verdenkt aanhangers van de invloedrijke geestelijke Fetullah Gülen van de couppoging.  Turkije heeft al duizenden militairen, ambtenaren en agenten ontslagen om het land te "zuiveren".

Νέο δικαστικό «όχι» στην έκδοση τριών ακόμη Τούρκων αξιωματικών

dinsdag, 02 mei 2017

AKKOORD OVER GRIEKSE SCHULDEN

AKKOORD OVER GRIEKSE SCHULDEN 

Griekenland heeft een akkoord bereikt met zijn geldschieters.  Dat maakt gesprekken mogelijk over de vermindering van de schulden van dat land.  Dat heeft de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos bekendgemaakt.

"We hebben witte rook.  De onderhandelingen zijn afgerond met een akkoord over alle uitstaande zaken", zei Tsakalotos volgens het persagentschap ANA.  De onderhandelingen tussen de Griekse regering en de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, het noodfonds ESM en het IMF borduurden verder op het politiek akkoord dat vorige maand bereikt werd.  Daarin engageerden de Grieken zich tot het goedkeuren van nieuwe belasting- en pensioenhervormingen die in 2019 en 2020 uitgevoerd moeten worden.

Vanochtend werd overeenstemming bereikt over de details van die deal.  In 2019 zullen de Grieken verder snoeien in de pensioenen en de bestaande belastingvoordelen verlagen, maatregelen die samen goed zijn voor 2 % van het Griekse bbp.  Als het zijn begrotingsdoelstellingen overschrijdt, zal Griekenland weliswaar maatregelen mogen treffen om de impact van het jarenlange saneringsbeleid te verzachten.

Met het akkoord wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuwe schijf noodhulp die de Grieken in staat moet stellen hun financiële verplichtingen na te komen.  In juli moet Griekenland meer dan 6 miljard € schulden aflossen, een factuur die het zonder nieuwe financiële injectie niet de baas kan.

Verwacht wordt dat de ministers van Financiën van de eurozone - de eurogroep - op 22 mei hun zegen aan het akkoord geven.  De week voordien zou het Griekse parlement het licht op groen zetten.

De nieuw overeengekomen maatregelen maken een discussie over de houdbaarheid van de Griekse schuld mogelijk.  Volgens het IMF moet een deel van de Griekse schuldenlast worden kwijtgescholden, een maatregel die het fonds ook als voorwaarde stelt voor een bijdrage aan het Griekse noodprogramma.  Duitsland hamert op de deelname van het IMF, maar wil niet van een nieuwe 'haircut' weten.

Een woordvoerder van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble noemde het akkoord van vandaag een "belangrijke tussentijdse stap", maar zegt dat er nog meer duidelijkheid nodig is, bijvoorbeeld over het primair begrotingsoverschot van Griekenland.

Afbeeldingsresultaat voor Τσακαλώτος

17:40 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 30 april 2017

EERSTE GRIEKSE BOSBRAND VAN 2017 IS EEN FEIT

EERSTE GRIEKSE BOSBRAND VAN 2017 IS EEN FEIT

Op het Griekse vakantie-eiland Zakynthos woedt sinds gisterennamiddag een bosbrand, die de brandweer vanmorgen nog steeds niet onder controle heeft.  Het is de eerste grote bosbrand in Griekenland van dit jaar.

In het noordwesten van het eiland zijn inmiddels 14 brandweerploegen aan de slag en worden drie blusvliegtuigen ingezet.  Die moeten voorkomen dat de brand overslaat naar nabijgelegen huizen. Dat meldt radiozender Athina 984.

Krachtige wind in de regio wakkert de vuurhaard almaar opnieuw aan.  De  oorzaak van de brand is nog niet achterhaald.

Πυροσβεστικό αεροπλάνο  επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο χωριό Ραχώνι,  την  Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016. Μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη μέρα κάτοικοι και πυροσβέστες στη Θάσο. Στο νησί, που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 7 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 6 ελικόπτερα. Νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας  συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

11:14 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 27 april 2017

DIJSSELBLOEM VOORZIET SNELLE DEAL MET GRIEKENLAND

DIJSSELBLOEM VOORZIET SNELLE DEAL MET GRIEKENLAND

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verwacht dat de laatste obstakels voor de vrijmaking van vers geld voor Griekenland snel uit de weg zullen geruimd worden.  “Ik ben optimistisch dat er zeer snel een akkoord over het hele pakket zal bereikt worden”, zo verklaarde hij vandaag in het Europees Parlement.  Hij toonde zich ook overtuigd dat ook het Internationaal Monetair Fonds een duit in het zakje zal doen.  Vertegenwoordigers van de kredietverleners van Griekenland vertoeven momenteel in Athene om met de regering de laatste afspraken te maken over de pensioenbesparingen en belastinghervormingen die Griekenland nog moet goedkeuren in ruil voor een nieuwe enveloppe uit het lopende steunprogramma.  Verwacht wordt dat de ministers van Financiën van de eurolanden het licht formeel op groen kunnen zetten op 22 mei.  Griekenland moet in juli ongeveer zeven miljard euro terugbetalen aan zijn schuldeisers.

Dijsselbloem toonde zich overtuigd dat ook het IMF uiteindelijk een financiële bijdrage zal leveren aan het steunprogramma, dat loopt sinds de zomer van 2015 en volgend jaar verstrijkt.  Met name Duitsland blijft aandringen op de deelname van het IMF.

Dijsselbloem kwam in het Europees Parlement ook nog eens terug op het veelbesproken interview met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.  “Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden.  Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak”, had de Nederlander toen gezegd in een verwijzing naar de financiële steun voor noodlijdende eurolanden.  Dijsselbloem herhaalde in het halfrond dat hij betreurt dat zijn woorden een aantal landen in de gordijnen hebben gejaagd, maar dat het niet zijn bedoeling was iemand te beledigen.

Ντεϊσελμπλούμ: Εγγυώμαι οτι θα έχουμε συμφωνία τον Μάιο

19:00 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 26 april 2017

HAVEN VAN THESSALONIKI VERKOCHT AAN DE PRIVÉ

HAVEN VAN THESSALONIKI VERKOCHT AAN DE PRIVÉ

De Griekse staat heeft de haven van Thessaloniki, de op een na grootste stad in Griekenland, doorverkocht aan een internationaal privaat consortium van bedrijven uit Duitsland, Frankrijk, China en Griekenland zelf.  Dat meldt het Griekse privatiseringsfonds Taiped. Het consortium krijgt 67 % van de haven in handen.  De privatisering van de haven van Thessaloniki is een van de maatregelen binnen het derde steunprogramma van kredietverleners voor het noodlijdende Griekenland.

Het consortium bestaat uit het Duitse investeringsfonds Invest Equity Partners, het Griekse Belterra Investments, het Franse CMA CGM en het Chinese staatsbedrijf China Merchants Holdings International.

De internationale groep bood uiteindelijk 1,1 miljard € voor de haven en haalde het daarmee van concurrenten DP World Group uit Dubaï en het Filipijnse ICTSI.  Het overnamebod moet wel nog worden goedgekeurd door het Griekse rekenhof.

Onder druk van de schuldeisers besliste de Griekse regering recentelijk nog om de vele staatsbedrijven versneld te privatiseren.  Fraport, de uitbater van de luchthaven van Frankfurt, nam in maart nog 14 regionale Griekse luchthavens over en in 2016 werd de haven van Piraeus voor 67 % geprivatiseerd.

De vele privatiseringen zijn een van de onderdelen van het derde steunprogramma voor Griekenland van de EU en het IMF.  Het pakket moet de deur openen voor nieuwe leningen.  In de zomer moet het euroland opnieuw miljarden euro's aan schuldaflossingen honoreren.

Afbeeldingsresultaat voor Λιμάνι Θεσσαλονίκης

18:27 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 23 april 2017

GRIEKSE VLUCHTELINGENKAMPEN ZIJN NET ALS CONCENTRATIEKAMPEN VOLGENS PAUS

GRIEKSE VLUCHTELINGENKAMPEN ZIJN NET ALS CONCENTRATIEKAMPEN VOLGENS PAUS

Paus Franciscus heeft de opvangcentra voor migranten in Griekenland vergeleken met concentratiekampen.  Hij deed dat tijdens een ceremonie in Rome ter gedenking van hedendaagse christelijke martelaren.

"Veel vluchtelingenkampen zijn als concentratiekampen, wegens de massa mensen", aldus de paus.  De kerkvorst maakte de vergelijking met het nazi-tijdperk toen hij vertelde over een ontmoeting met een vluchteling op Lesbos in 2016.  Diens echtgenote werd wegens haar christelijke geloof voor de ogen van haar man doodgeschoten.

Nog volgens de paus pleegt Europa "zelfmoord" door zijn grenzen te sluiten voor migranten en vluchtelingen. "De Europeanen hebben steeds minder kinderen, maar sluiten hun deuren voor migranten", klonk het.

De paus prees de generositeit van landen als Italië en Griekenland, maar had kritiek op de internationale akkoorden die verhinderen dat vluchtelingen doorheen Europa worden verspreid.

Afbeeldingsresultaat voor POPE GREECE

20:41 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 22 april 2017

GRIEKS BEGROTINGSOVERSCHOT VERRASSEND HOGER DAN VERWACHT

GRIEKS BEGROTINGSOVERSCHOT VERRASSEND HOGER DAN VERWACHT

Griekenland heeft de verwachtingen van de kredietgevers overtroffen. Het land heeft in 2016 een primair begrotingsoverschot van 3,9 % van het bbp kunnen realiseren.  Dat is aanzienlijk hoger dan de 0,5 % die door de EU was geëist en een enorme verbetering ten opzichte van het tekort van 2,5 % dat in 2015 nog bestond.

Het cijfer werd door het eigen statistische bureau van het land bekendgemaakt en is een voorlopige schatting.  Op middellange termijn zou Griekenland naar een primair overschot van 3,5 % moeten gaan.  Onder primair overschot of tekort wordt het verschil tussen de uitgaven en inkomsten van de staat verstaan zonder rekening te houden met de rentebetalingen op de uitstaande staatsschuld.

Zoals bekend heeft Griekenland een staatsschuld van 180 % van het bbp (341 miljard), die het land niet kan herfinancieren op de gewone kapitaalmarkt.  Daar zou een rente van 6,7 % moeten worden betaald.

Sinds 2010 is Griekenland aangewezen op kredieten van de andere landen in de eurozone, de ECB en het IMF.  De eurolanden willen Griekenland voorlopig blijven helpen, maar het IMF dreigt af te haken.  Directeur Christine Lagarde noemde deze week de Griekse schuld 'onhoudbaar'.  Zij wil dat een deel van de schuld wordt kwijtgescholden, maar vooral Duitsland is daar faliekant tegen.

De meevallende cijfers uit Athene zal Duitsland en andere eurolanden sterken in het idee dat voor Griekenland de juiste koers is uitgezet en dat het bezuinigingsprogramma van de huidige regering zijn vruchten afwerpt.  Het IMF vreest echter dat het primaire overschot op de begroting niet lang genoeg houdbaar zal zijn.  Daarnaast loopt de staatsschuld in procenten van het bbp nog altijd op: van 177,5 % eind 2015 tot 179 % nu.  Vrijdag voerde de Duitse minister Schäuble nog overleg met zijn Griekse collega Tsakalotos.

Afbeeldingsresultaat voor tsakalotos schauble

Tsakalotos en Schauble

19:48 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 20 april 2017

BOM ONTPLOFT VOOR EUROBANK IN ATHENE

BOM ONTPLOFT VOOR EUROBANK IN ATHENE

In het centrum van de Griekse hoofdstad Athene is woensdag een bom ontploft voor een kantoor van de bank Eurobank, aan de Panepistimiou. Dat heeft de politie gemeld. 

 

Een onbekende had via de telefoon de informatiewebsite Zougla gewaarschuwd dat de ontploffing ging plaatsvinden, en de politie had een zone in de buurt van de bank afgezet.  Het springtuig zou in een zak gezeten hebben voor de ingang van de bank en ontplofte rond 22.30 uur (21.30 uur Belgische tijd), 35 minuten na het telefoontje.  Het bankkantoor en de omliggende gebouwen raakten beschadigd, volgens de Griekse media raakte niemand gewond.

Niet-dodelijke aanslagen tegen economische, politieke of diplomatieke doelwitten komen wel vaker voor in Griekenland.  Volgens de politie zijn ze het werk van extreemlinkse of anarchistische groeperingen, uit protest tegen de financiële situatie in het land.  De aanslagen worden vaak opgeëist in naam van die groepen.

In april 2014 was de Griekse centrale bank ook al het doelwit van een explosie, die werd opgeëist door de groep Revolutionaire Volksstrijd (ELA).  De leiders van die groep zitten momenteel in de gevangenis, waar ze lange celstraffen uitzitten.

18:19 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 19 april 2017

4 DODEN BIJ CRASH LEGERHELIKOPTER BIJ KOZANI

4 DODEN BIJ CRASH LEGERHELIKOPTER BIJ KOZANI

Bij een ongeval met een helikopter van het Griekse leger zijn zeker 4 militaire inzittenden om het leven gekomen. Dat meldt de legertop.

Het toestel met 5 militairen aan boord stortte neer ten zuiden van de stad Kozani, in het noorden van Griekenland.  Volgens de eerste vaststellingen zou de helikopter tegen hoogspanningskabels gevlogen zijn, waarna de piloot de controle over het toestel verloor.  Op het moment van het ongeval was het erg mistig in de regio.

In de crash kwamen 4 mensen om, allen inzittenden van de helikopter.  De hoogste in rang is generaal-majoor Giannis Tzanidakis (die pas enkele dagen geleden aangesteld was als plaatsvervangend commandant van het eerste leger).  Verder lieten ook kolonel Thomas Adamou en luitenant Konstantinos Hatzis het leven.  Ook de piloot van de helikopter majoor Dimosthenis Goulas kwam om.  Hij had 1620 vlieguren met dit soort toestel.  De enige overlevende is de vrouwelijke sergeant Vasiliki Plexida.  Zij is zwaar gewond, maar buiten levensgevaar. 

19:19 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 17 april 2017

GRIEKSE YAMASTRADITIE IN LIDL

GRIEKSE YAMASTRADITIE IN LIDL

Het is ondertussen meer dan 10 jaar geleden (in maart 2007 om precies te zijn) dat discountketen Lidl voor het eerst uitpakte met een Griekse week in België en wij zijn nog steeds bijzonder fier dat dit gebeurde op aangeven van onze eigenste Griekse Club Yamas uit Bredene. 

Yamas stelde vast dat Lidl allerlei themaweken organiseerde, maar nooit eens een Griekse.  Nochtans was (en is) Lidl ook actief in Griekenland, dus kon dat toch zo moeilijk niet zijn.  Het Yamasbestuur trok zijn stoute schoenen aan en schreef in het najaar van 2006 een brief naar de Belgische Lidl-directie met het voorstel om af en toe eens een Griekse week te organiseren.  Kort nadien kregen we een obligaat antwoord waarin ze ons lieten weten dit te zullen onderzoeken.  We dachten dat we er nooit meer iets van zouden horen, maar het onderzoek had blijkbaar aan het licht gebracht dat dit zou kunnen aanslaan, want enige maanden later, in maart 2007, waren de rekken voor het eerst gevuld met Griekse producten en sindsdien doen ze dit minstens een keer per jaar.  Ondertussen kreeg dit ook navolging in de Lidls in tal van Europese landen, zoals Nederland, Groot-Britannië, Duitsland, Frankrijk...  En dit allemaal door een briefje van dat Griekse Clubje uit Bredene.

Vanaf donderdag 20 maart 2017, kan de liefhebber van Griekse specialiteiten zich weer even tegoed doen in alle Lidl-vestigingen van België.  Het tijdelijk aanbod is weer heel uitgebreid en het is zaak er snel bij te zijn.  

lidl 2007.jpg

Het krantenartikel uit 2007

Klik op de afbeelding hieronder om naar de website van Lidl doorgeschakeld te worden en u te vergewissen welke Griekse delicatessen er zoal te koop zijn.

lidl griekse traditie dat smaakt.JPG

donderdag, 13 april 2017

MILJOENENINVESTERINGEN IN GRIEKSE LUCHTHAVENS

MILJOENENINVESTERINGEN IN GRIEKSE LUCHTHAVENS

Fraport, moederbedrijf van onder andere Frankfurt Airport, steekt 400 miljoen € in het updaten en uitbreiden van 14 luchthavens in Griekenland.  De onderneming voert de komende 40 jaar het management over de vliegvelden.

Naast de miljoeneninvestering om de luchthavens op te knappen betaalde Fraport meer dan 1,2 miljard € aan staatsbedrijf Hellenic Republic Asset Development Fund om de vliegvelden te mogen exploiteren, naast een jaarlijkse fee van bijna 23 miljoen €.  Ook moet een deel van de winst worden afgestaan.

Desalniettemin verwacht Fraport goed geld te verdienen aan het exploiteren van de luchthavens. “Griekenland heeft enorm potentieel om een nog belangrijkere toeristische bestemming te worden”, redeneert topman Stefan Schulte.  Fraport haalt op dit moment al 20 % van haar omzet uit deelnames in buitenlandse luchthavens, waaronder die van Lima, Xi’An en Hannover.

De luchthavens waarop de deal betrekking heeft zijn die van Aktion, Kavala, Thessaloniki, Corfu, Chania, Kefalonia, Kos, Mytilini, Mykonos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos en Zakynthos.  Die waren vorig jaar samen goed voor ruim 25 miljoen passagiers, een groei van circa 10 %.

chania airport.jpg

De luchthaven van Chania (eigen foto)

18:34 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 08 april 2017

GRIEKENLAND SLUIT DEAL MET IMF EN EU

GRIEKENLAND SLUIT DEAL MET IMF EN EU

Griekenland accepteert extra lastenverzwaringen en bezuinigingen op de pensioenen ter waarde van 3,6 miljard €.  Dat doet het onder druk van de geldschieters.  Met dit politieke akkoord heeft de Eurogroep vrijdag een nieuwe escalatie van de Griekse crisis afgewend.  Die had het prille economische herstel in Griekenland kunnen wegvagen.

"We hebben alle grote problemen opgelost", zei Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem na het overleg met zijn collega-ministers van Financiën. Ook de Griekse minister Tsakalotos toonde zich tevreden.  Nachtelijk spoedoverleg eerder deze week in Brussel bracht geen doorbraak, omdat het IMF meer bezuinigingen en hervormingen eiste.  Als gevolg daarvan dreigde het reddingsprogramma voor Griekenland vast te lopen. Onrust daarover afgelopen maanden leidde tot afwachtende investeerders, lagere groeicijfers en bange spaarders die hun geld van de Griekse banken haalden.

Het pakket waarmee de geldschieters van Griekenland (de eurolanden en het IMF) vrijdag instemden, voorziet in extra bezuinigingen van 2 % van het bruto binnenlands product (3,6 miljard €).  De helft daarvan wordt in 2019 doorgevoerd door de pensioenuitgaven te verlagen.  De andere helft volgt in 2020 via een wijziging van het belastingstelsel, waardoor meer Grieken belasting gaan betalen.  Nu is de helft van de werkende bevolking vrijgesteld van belasting.

 
 

Volgens Tsakalotos zijn de nieuwe bezuinigingen 'budgettair neutraal', omdat hij toestemming krijgt meer uit te geven aan armoedebestrijding, betere medische hulp voor ouderen en sociale huisvesting.  Dit investeringspakket komt er alleen als de Griekse economie sneller groeit dan verwacht.

Met het bezuinigingspakket en een afspraak tot geleidelijke hervorming van de arbeidsmarkt, zijn twee horden genomen.  Beide aspecten blokkeerden de uitbetaling van de volgende tranche uit de noodlening van 86 miljard € die Griekenland in 2015 van het Europees noodfonds ontving.  De Griekse regering heeft dat geld in juli nodig om 6 miljard € aan oude leningen af te lossen.

Voor die nieuwe tranche beschikbaar komt, wacht Dijsselbloem nog een stevige discussie met het IMF over de financiële toekomst van Griekenland.  Het IMF vindt de begrotingseisen die de eurolanden aan Athene stellen niet realistisch en dringt aan op een verdergaande schuldverlichting voor Griekenland.  Pas dan zal het IMF bijdragen aan de noodlening, liet de woordvoerder vrijdag opnieuw weten.  Nederland, Duitsland en Oostenrijk hechten veel belang aan de betrokkenheid van het IMF als waakhond tegen de Europese Commissie, die volgens deze landen te soepel zou zijn.

De eurolanden huiveren echter voor verandering van de eisen en extra schuldverlichting.  Vooral de Duitse minister Schäuble opereert hierin als een begrotingshavik.  Duitsland gaat in september naar de stembus.  Zowel Dijsselbloem als Tsakalotos benadrukten dat een besluit voor de zomer erg gewenst is om het vertrouwen in de Griekse economie niet te schaden.  Griekenland heeft sinds 2009 een kwart van zijn bruto binnenlands product verloren door de continue crisis.

18:46 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 07 april 2017

DOCUMENTA IN GRIEKENLAND

DOCUMENTA IN GRIEKENLAND

In de Griekse hoofdstad Athene is Documenta voorgesteld, een van de meest vooraanstaande tentoonstellingen van moderne kunst in Europa. Het is voor het eerst sinds de start in 1955 dat het vijfjaarlijkse festival buiten de Duitse stad Kassel plaatsvindt.  Documenta 14 kreeg als titel "Leren van Athene" mee, de thema's dit jaar zijn migratie, de financiële crisis en censuur.

Meer dan 160 toonaangevende artiesten zullen vanaf zaterdag hun nieuwste werk tentoonstellen.  De locaties lopen erg .uiteen, van openbare pleinen tot bioscopen en bibliotheken.

Volgens de organisatoren heeft de centrale rol die Griekenland de voorbije jaren speelde - zowel tijdens de financiële als de vluchtelingencrisis - bijgedragen tot de beslissing om het festival op twee locaties te organiseren.  Zo is er in het Griekse nationaal museum voor hedendaagse kunst een installatie opgebouwd rond letterlijk duizenden groene en zwarte olijven.  De titel van het werk is "Aflossing van de Griekse schuld aan Duitsland met olijven en kunst".

Behalve in Athene vindt het evenement dit jaar ook van 10 juni tot 17 september in Kassel plaats. Documenta Athene loopt nog tot 16 juli.

DSC08190.JPG

Het spandoek van Documenta aan het Atheense stadhuis (eigen foto)

07:42 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 05 april 2017

EUROPEES HOF GEEFT AARDBEIPLUKKERS DIE IN GRIEKENLAND BESCHOTEN WERDEN GELIJK

EUROPEES HOF GEEFT AARDBEIPLUKKERS DIE IN GRIEKENLAND BESCHOTEN WERDEN GELIJK

Voor het Europees Hof voor de rechten van de mens heeft een groep Bengaalse aardbeienplukkers een rechtszaak tegen Griekenland gewonnen.  De seizoenswerkers uit Bangladesh werden door hun voormalige werkgever uit Manolada beschoten nadat hij weigerde hen 5 maanden achterstallig loon uit te betalen. 
 
Het Hof deed uitspraak in het voordeel van de 42 burgers uit Bangladesh en eiste dat de Griekse regering aan ieder van hen een schadevergoeding van 12.000 tot 16.000 € uitbetaalt aangezien zij verzuimd heeft maatregelen te treffen tegen mensenhandel.  Ook zegde het Europese Hof hen een compensatie van 4.363 € toe voor de juridische kosten.
 
Bij het incident, dat in 2013 in de Griekse stad Manolada plaatsvond, raakten de buitenlandse aardbeienplukkers gewond toen het vuur op hen geopend werd nadat zij om uitbetaling van hun loon hadden gevraagd.  Minstens 28 van hen moesten met verwondingen in het ziekenhuis worden opgenomen.
Afbeeldingsresultaat voor manolada

maandag, 03 april 2017

GRIEK EN BELG COVEREN STAN VAN SAMANG

GRIEK EN BELG COVEREN STAN VAN SAMANG

De Belg Dennis Eijkemans heeft samen met zijn goeie Griekse vriend Sotos Petrou ‘Een Ster’ van Stan Van Samang gecoverd.  De 2 raakten goed bevriend tijdens hun deelname aan het talentenprogramma ‘The Band’.   “We besloten een muzikale samenwerking aan te gaan en hebben een ‘Een Ster’ gecoverd, in het Nederlands én het Grieks.”

 

donderdag, 30 maart 2017

BELG OVERVALLEN IN PIRAEUS

BELG OVERVALLEN IN PIRAEUS

Een 39-jarige Belg is in de Griekse havenplaats Piraeus overvallen door de eigenaar van een gastenhuis dat hij gereserveerd had.  Toen de man aankwam, werd hij met een mes bedreigd door 3 Pakistani.

Ze eisten 3.000 € van de man en nadat hij hen het geld had overhandigd, namen ze hem mee naar een ander huis, in het vlakbij gelegen plaatsje Keratsini.  Daarop gingen ze ervandoor.

De man kon zich uiteindelijk bevrijden en waarschuwde de politie.  Hij vertelde de ordediensten dat hij een van zijn aanvallers had herkend als de eigenaar van het huis.  De 3 - een man van 36, 27 en 31 - konden gisteren worden opgepakt.

piraeus.jpg

De Griekse havenstad Piraeus (eigen foto)

18:27 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 28 maart 2017

10 % MEER AARDBEIEN IN GRIEKENLAND

10 % MEER AARDBEIEN IN GRIEKENLAND

De weersomstandigheden waren dit jaar gunstig voor de Griekse aardbeien.  Dimitris Lagios, manager van Q AgroCulture : "Het weer en de temperaturen waren goed. Hierdoor is de kwantiteit en de kwaliteit van de aardbeien toegenomen." 90% van de productie zal naar landen als het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Roemenië, Polen en Estland geëxporteerd worden.

Lagios: "Aardbeien leveren in het buitenland meer op. De prijzen zijn altijd afhankelijk van de marktvraag, dus er is geen stabiliteit. We kunnen nu zeggen dat de gemiddelde prijzen hetzelfde zijn als vorig jaar: 2,80 € per kilo.

Afbeeldingsresultaat voor fraoules

19:15 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 27 maart 2017

GRIEKENLAND KLAAR OM ELKE TURKSE PROVOCATIE TE BEANTWOORDEN

GRIEKENLAND KLAAR OM ELKE TURKSE PROVOCATIE TE BEANTWOORDEN

Het zit er al een tijdje bovenarms op tussen Erdogan en de Europese Unie in aanloop naar het Turks referendum op 16 april.  Maar ook tussen Turkije en Griekenland onderling dreigt het potje stilaan helemaal over te koken.  "Onze strijdkrachten staan klaar om elke provocatie van Turkse zijde te beantwoorden", heeft de Griekse minister van Defensie verklaard.

Die woorden sprak Panos Kammenos tijdens een militaire parade ter ere van de 196ste verjaardag van de Griekse opstand tegen de Ottomaanse heerschappij.  "Wij zijn klaar want dat is hoe wij opkomen voor vrede", zei hij.

De 2 landen mogen dan al NAVO-partners zijn, dat belette hen niet om in 1974 slag te leveren om Cyprus en om in 1996 ei zo na elkaar te bekampen omwille van een dispuut over een onbewoond eiland in de Egeïsche Zee.  De vijandigheid tussen beide buren laait vandaag de dag weer helemaal op.

De Grieks-Cypriotische leider Nicos Anastasiades zei onlangs dat Turkije er volgens hem op uit is om een "incident" te creëren in aanloop naar het referendum.  Ook enige progressie met betrekking tot de hereniging van Cyprus moet voor 16 april, de dag dat het Turkse volksraadpleging plaatsvindt, niet verwacht worden. 

Maar vooral in de Egeïsche Zee is de spanning momenteel te snijden.  Bijna dagelijks vinden er schijngevechten plaats tussen straaljagers en dringen Turkse 'onderzoeksschepen' de Griekse wateren binnen.  Diplomaten vrezen dan ook dat de kans op een ongewild 'voorval' met de dag groter wordt nu ontelbare ervaren legerofficieren en piloten zitten te verkommeren in een Turkse cel na de mislukte coup.  Het feit dat Turkije de vluchtelingendeal met de Europese Unie wil opblazen, zet nog meer druk op de ketel.

"Griekenland is niet zozeer bezorgd over een toekomstig moedwillig incident maar wel over een 'accident' dat volledig uit de hand kan lopen", vertelde Thanos Dokos , directeur van denktank Eliamep.  "Door de nationalistische koers van Turkije zal dergelijk voorval zeer moeilijk te ontmijnen vallen."

 

Om het referendum te winnen, werpt Erdogan zowat alles in de strijd en laat hij zijn aanhang dromen van de oude glorietijd van het Ottomaanse Rijk.  Hij schrikt er niet voor terug om het Verdrag van Lausanne, dat de huidige landsgrenzen van  Turkije in 1923 heeft vastgelegd, in vraag te stellen.

De voorzitter van de Turkse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), Devlet Bahçeli, is nog een stap verdergegaan door te stellen dat meerdere (Griekse) eilanden momenteel bezet worden en hij reageerde furieus toen de Griekse minister van Defensie Kammenos onlangs het afgelegen eiland Oinousses bezocht.

"Legt iemand een keer uit aan dat 'verwend nest' dat hij ons geduld niet langer op de proef moet stellen", zo fulmineerde hij.  "Indien de Grieken opnieuw op hun bek willen gaan, indien ze weer achternagezeten willen worden, dan zijn ze welkom, het Turkse leger is klaar.  Iemand moet maar een keer duidelijk maken aan de Griekse regering wat er is gebeurd in 1922.  Indien nodig kunnen we hen opnieuw een les geschiedenis geven."

Afbeeldingsresultaat voor πάνος καμμένος

Panos Kammenos

19:33 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

zaterdag, 25 maart 2017

GROTER PRIMAIR OVERSCHOT OP GRIEKSE BEGROTING DAN GEDACHT

GROTER PRIMAIR OVERSCHOT OP GRIEKSE BEGROTING DAN GEDACHT

 
De Europese geldschieters van Griekenland gaan er volgens een anonieme EU-functionaris van uit dat de Griekse overheid in 2016 een groter primair overschot op de begroting had dan verwacht.  Het primaire overschot is dat wat overblijft voordat de Griekse overheid schulden heeft afgelost en rente heeft betaald.

Dit surplus zou vorig jaar tussen de 2 en 3 % van het bruto binnenlands product (bbp) zijn uitgekomen, meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van de anonieme bron.  Dat percentage is dus waarschijnlijk hoger dat de raming van de Europese Commissie in februari van 2 %.   Hiermee voldoet de Griekse overheid ook aan eerder gemaakte afspraken.  Bij het opstellen van het derde steunpakket is afgesproken dat het overschot in 2016 op tenminste 0,5 procent zou uitkomen.

Het primaire overschot is een punt van discussie voor de Europese instituties en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).  Het IMF meldde eerder ook een flink lager primair overschot van 0,9 %.

Beter dan verwachte cijfers zouden de onderhandelingen over de uitbetaling van een nieuw deel van het derde noodpakket makkelijker kunnen maken.  Tot nu toe lopen de besprekingen vast op hervormingen op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt.

Volgens de anonieme bron zouden de Griekse autoriteiten zelf van een surplus van 3,5 % uitgaan.

Afbeeldingsresultaat voor ΕΛΛΆΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

10:13 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 21 maart 2017

8 BOMBRIEVEN ONTDEKT IN GRIEKENLAND

8 BOMBRIEVEN ONTDEKT IN GRIEKENLAND

Griekse veiligheidsexperts hebben gisteren in Athene 8 bombrieven ontdekt en onschadelijk gemaakt.  Het is nog onduidelijk wie de afzender is.  Kringen rond het ministerie van Defensie stellen dat de brieven bestemd waren voor verschillende personen en instanties buiten Griekenland.  Naar verluidt was de voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem ook één van de bestemmelingen.

De bombrieven zijn van hetzelfde type dat eerder bij het Duitse ministerie van Financiën en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Parijs belandde.  De brieven worden verder onderzocht door de Griekse politie.

Bij het IMF in Parijs raakte donderdag een medewerkster gewond toen ze een bombrief opende.  De bombrief was gericht aan de Europese vertegenwoordiger van het IMF, Jeffrey Franks.  Een dag eerder onderschepte de postkamer van het Duitse ministerie van Financiën in Berlijn een brief met springstof en een ontstekingsmechanisme erin die was gericht aan minister Wolfgang Schäuble.

Een linkse autonome groep in Griekenland, de 'Samenzwering van Vuurcellen', eiste de verantwoordelijkheid voor de bombrief in Duitsland op.  De autonomen verklaarden zich solidair met veroordeelde leden van hun organisatie en gelijkgezinde groepen in Griekse gevangenissen.  De autonomen hebben nog niet gezegd of ze ook de afzender waren van de brief in Parijs, maar aangenomen wordt dat zij ook achter die bombrief zaten.  Of de ontdekte brieven in Griekenland ook afkomstig zijn van de groep wordt onderzocht.

Geïdentificeerd acht verdachte pakketjes op het postkantoor - Ontvangers Europese ambtenaren!

maandag, 20 maart 2017

GRIEKSE POLITIE EN DOUANE VINDT MEER DAN HALVE TON CANNABIS

GRIEKSE POLITIE EN DOUANE VINDT MEER DAN HALVE TON CANNABIS 

Speurders van de Griekse politie en douane hebben aan de Grieks-Albanese grens 529 kilogram cannabis in een mobilhome ontdekt.  2 Albanezen werden gearresteerd op beschuldiging van grootschalige drugstrafiek.

Sinds het begin van het jaar zijn in West-Griekenland en in het zuiden van het Adriatisch kustgebied al enkele tonnen cannabis in beslag genomen.

In de havens van Patras en Igoumenitsa werd bijna 1,5 ton cannabis verstopt in verschillende vrachtwagens ontdekt, die op veerboten naar Italië zouden vertrekken.  De grootste vondst werd echter door de kustwacht eind februari in het zuiden van de Adriatische kust gedaan: drugssmokkelaars probeerden toen met een snelboot ruim twee ton cannabis van Albanië naar Italië over te brengen.

Albanië, het Griekse schiereiland Peloponnesos en Kreta worden beschouwd als de gebieden met de grootste cannabis-productie in Europa.  Elk jaar worden er tonnen drugs in beslag genomen.

vrijdag, 17 maart 2017

OOK IN PARIJS ONTPLOFTE BOMBRIEF KWAM UIT GRIEKENLAND

OOK IN PARIJS ONTPLOFTE BOMBRIEF KWAM UIT GRIEKENLAND

Ook de bombrief die gisteren ontplotfte bij het I.M.F. in Parijs, waarbij een vrouw gewond raakte, werd verstuurd vanuit Griekenland.

Dat hebben de Franse autoriteiten laten weten aan de Griekse overheid, zegt de Griekse vice-minister van burgerbescherming Nikos Toskas.  Op de brief stond een Griekse afzender met daarop de naam van een parlementslid van de Griekse oppositie.  Er zijn geen aanwijzingen dat er nog dergelijke bompakketten in omloop zijn.

Wie er achter de aanslag zit is onduidelijk.  Maar er zijn grote overeenkomsten met een bompakket dat woensdag aankwam bij de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

 

Dat paket werd onderschept voordat het werd geopend.  De Griekse extreemlinkse groep de Conspiracy of Fire Cells heeft verantwoordelijkheid voor het versturen van dat pakket geclaimd.

De secretaresse die de bombrief in het IMF-kantoor vlakbij de Arc de Thriomphe opende is gewond geraakt aan handen en gezicht, meldt France 24.  Ze liep gehoorschade op door de knal maar is buiten levensgevaar.

Volgens de Franse zender was de brief bestemd voor Jeffrey Franks, de directeur van IMF Europa.  Het explosief leek in elkaar geknutseld en leek volgens de Franse politie nog het meest op een groot rotje.

IMF-voorzitter Christine Lagarde liet gisteren in een kort bericht al weten dat ze de 'laffe daad' veroordeelt en dat het IMF zijn werk onverminderd doorzet.

Nikos Toskas

 

20:00 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende