woensdag, 19 juli 2017

NOORD-GRIEKENLAND ZWAAR GETROFFEN DOOR STORM

 NOORD-GRIEKENLAND ZWAAR GETROFFEN DOOR STORM

Op het toeristische schiereiland Chalkidiki heeft een voor de Griekse zomer ongewoon hevige storm zware schade aangericht in het noorden van het land.  De overheid sprak woensdag van tientallen miljoenen euro schade.  De storm, die 2 dagen duurde, richtte ook in Centraal-Griekenland rond de stad Larissa en op het eiland Limnos schade aan.

Zware neerslag veranderde de beken op Chalkidiki in kolkende rivieren.  Rond de 100 auto’s werden door het overvloedige water en modderstromen richting zee meegesleurd.  Het water en het slijk stond in vele plaatsen bijna een meter hoog.  Verschillende pensions en kampeerterreinen werden verwoest, aldus de Griekse televisie.  Naast de lokale bevolking moesten ook heel wat toeristen het noodweer ondergaan.  De meesten van hen waren afkomstig uit Bulgarije en andere Balkanlanden.  Niemand raakte gewond.

De storm en de neerslag hadden ook een positief effect.  De brandweer deelde woensdag mee dat de voorbije 24 uur voor de periode van het jaar weinig branden zijn uitgebroken, die echter snel konden geblust worden.  Na weken van droogte en temperaturen tussen de 35 en 40 graden Celsius was het gevaar op bosbranden extreem hoog.

In heel Griekenland scheen woensdagmorgen de zon weer.  De komende dagen worden temperaturen van rond de 32 graden verwacht.

19:12 Gepost door Yamas in Actualiteit, Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 12 juli 2017

EUROPESE COMMISSIE WIL GRIEKENLAND VAN STRAFBANKJE HALEN

EUROPESE COMMISSIE WIL GRIEKENLAND VAN STRAFBANKJE HALEN

De Europese Commissie heeft de lidstaten woensdag aanbevolen om de buitensporige tekortprocedure tegen Griekenland stop te zetten. Dat heeft de Commissie woensdag meegedeeld.

“Dit is een heel symbolische dag voor Griekenland. Na zovele jaren van opofferingen door de Griekse bevolking, plukt het land eindelijk de vruchten van de inspanningen”, zo verklaarde eurocommissaris Pierre Moscovici. “Griekenland is klaar om de bladzijde van het bezuinigingsbeleid om te draaien en een nieuw hoofdstuk van groei, investeringen en tewerkstelling te openen”.

Griekenland zit al op het strafbankje sinds 2009, toen de regering plots een tekort van 15,1 % op de begroting bekendmaakte.  Het was het begin van een jarenlange saneringsoperatie zonder weerga.  Het land werd financieel overeind gehouden worden door de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds en moest in ruil draconische besparingen en fundamentele economische hervormingen doorvoeren.  Het huidige, derde steunprogramma loopt tot de zomer van volgend jaar.

Vorig jaar boekte Griekenland voor het eerst een begrotingsoverschot van 0,7 %.  Het land deed daarmee beter dan het gemiddelde van de eurozone.  Die positieve tendens is volgens de Commissie ook duurzaam.  Met een tekort van meer dan 3 % wordt de komende jaren geen rekening gehouden in de economische en budgettaire prognoses.

De Europese begrotingsnormen gebieden de lidstaten om hun begrotingstekort onder 3 % te houden.  Op het toppunt van de financiële crisis, in 2011, zaten 24 lidstaten op het budgettaire strafbankje.  Indien de ministers van Financiën hun fiat geven voor de stopzetting van de procedure tegen Athene, blijven er nog drie lidstaten over: de eurolanden Spanje en Frankrijk, en Groot-Brittannië.

DSC02367.JPG

18:45 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 08 juli 2017

VERS EUROPEES GELD VOOR GRIEKENLAND

VERS EUROPEES GELD VOOR GRIEKENLAND

De directieraad van het Europees stabiliteitsmechanisme (ESM) in Luxemburg heeft gisteren het licht op groen gezet voor de uitbetaling van een nieuwe enveloppe van 8,5 miljard € voor Griekenland.  Dat meldt het ESM in een mededeling.

Griekenland krijgt maandag van het ESM een eerste schijf van 7,7 miljard €.  Bijna 7 miljard daarvan is bestemd voor de betaling van schuldvorderingen die de Griekse staat in juli moet honoreren.  Het restbedrag dient om achterstallige betalingen te voldoen.  In september zou het ESM onder voorwaarden nog eens 0,8 miljard € overmaken om de betalingsachterstand verder weg te werken.

Het geld maakt deel uit van het derde steunprogramma dat in de zomer van 2015 is goedgekeurd voor Griekenland.  Het derde programma kan oplopen tot 86 miljard €.   Daarvan heeft het ESM intussen 39,4 miljard € uitbetaald.  In ruil moet de Griekse overheid zware besparingen doorvoeren en de Griekse economie drastisch hervormen.

Het ESM is opgericht na het losbarsten van de Griekse crisis in 2010.  Met garanties van de eurolanden haalt de instelling tegen gunstige voorwaarden geld op de kapitaalmarkten op.  Dat geld kan uitgeleend worden aan eurolanden in crisis.  Sinds de start van de Griekse crisis heeft het Europese fonds intussen 181 miljard € ter beschikking gesteld van de Grieken.  Het fonds is dan ook met ruime voorsprong de grootste schuldeiser van Athene.

DSC08194.JPG

11:09 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 03 juli 2017

HITTEGOLF VOORBIJ, MAAR RISICO OP BOSBRANDEN NIET

HITTEGOLF VOORBIJ, MAAR RISICO OP BOSBRANDEN NIET

Na 4 dagen met temperaturen boven de 40 graden is in Griekenland vandaag een einde gekomen aan een hittegolf.  Het kwik bereikt er vandaag gemiddeld 'slechts' 35 graden, wat normaal is voor de tijd van het jaar.  Daarnaast is er ook een vrij stevige wind die voor extra afkoeling zorgt.  Het risico op grote bosbranden blijft echter bestaan.

Het is al dagen droog is en het blijft nog steeds erg warm.  Dat in combinatie met de wind verhoogt de kans op bosbranden.  De Griekse civiele bescherming gaat uit van een "extreem hoog" risico.  De afgelopen 24 uur werd al een 50-tal uitbraken gemeld, maar het vuur kon meestal snel onder controle worden gebracht.  De grootste van die branden, in Kotronas, in het zuiden van de Peloponnesos, verwoestte meerdere huizen.

Στο κόκκινο ο υδράργυρος και την Κυριακή

19:23 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 01 juli 2017

HEET IN GRIEKENLAND EN OMSTREKEN

HEET IN GRIEKENLAND EN OMSTREKEN

De temperaturen in Griekenland liegen er niet om de komende dagen. In delen van Zuid-Oost Europa wordt het ruim 40 graden, veel warmer dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Volgens de website Weerplaza is het net niet genoeg om records te verbreken, maar in Griekenland, Turkije, FYROM en Bulgarije komt het er wel erg dichtbij. 

Er is geen ontkomen aan de hoge temperaturen. "In Bulgarije wordt het zelfs bijna 20 graden warmer dan gebruikelijk rond deze tijd", aldus Marco Verhoef van Weerplaza.

Voor de vakantiegangers geeft Verhoef als tip mee: "Pas goed op met de zon, zoek de schaduw op, drink veel en houd het hoofd letterlijk koel."

Begin volgende week zullen zware onweersbuien waarschijnlijk een einde maken aan de tropische hitte.

10:27 Gepost door Yamas in Actualiteit, Natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 22 juni 2017

VUILNIS STAPELT ZICH OP IN ATHENE

VUILNIS STAPELT ZICH OP IN ATHENE

Athene is dezer dagen niet echt een aantrekkelijke stad.   Na een staking van 5 dagen bij de vuilnismannen ligt er vrijwel op elke straathoek een berg rottend afval.  Door de temperaturen van meer dan 30 graden is de geur van hopen vuil nauwelijks te harden.

De vuilnismannen staken omdat hun tijdelijke contract in juli afloopt terwijl de Griekse staat hen net een vast contract zou hebben beloofd.  Het land mag echter slechts mondjesmaat nieuwe ambtenaren aannemen, omdat het zware bezuinigingen heeft doorgevoerd om uit de schulden te komen.

Μπαλάκι οι ευθύνες... στις πλάτες του κόσμου για τα σκουπίδια

18:49 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 20 juni 2017

BELG DOODGESCHOTEN IN ATHENE

BELG DOODGESCHOTEN IN ATHENE

Afgelopen weekend is een 54-jarige Belg dood aangetroffen in het centrum van Athene.  Een autopsie wees uit dat de man in zijn hoofd werd geschoten.

Vrijdagavond om iets na tienen werd het lichaam van de man ontdekt in een klein park in de Fanotshenous-straat in de wijk Neos Kosmos, vlak achter een 5-sterrenhotel.

Uit een autopsie, die zaterdagochtend is uitgevoerd, blijkt dat de hoofdwonde van de man is veroorzaakt door een kogel. De Griekse politie gaat voorlopig uit van een executie. De man is nog niet als vermist opgegeven door familie of vrienden in ons land.

De man was al sinds 10 juni in Griekenland. Europol gaat nu onderzoeken of de man voordien bekend stond bij de autoriteiten. De plaats waar het lichaam gevonden werd staat niet bekend als een toeristische omgeving.

maandag, 19 juni 2017

VERMEENDE TURKSE COUPPLEGERS MOGEN IN GRIEKENLAND BLIJVEN

VERMEENDE TURKSE COUPPLEGERS MOGEN IN GRIEKENLAND BLIJVEN

De Turkse regering respecteert het Griekse besluit om 8 gevluchte Turkse militairen niet uit te leveren.  „We willen niet dat deze coupplegers de relatie tussen Turkije en Griekenland schade toebrengen”, legde de Turkse premier Binali Yildirim uit in de Griekse hoofdstad Athene.

De militairen waren naar Griekenland gevlucht na de mislukte staatsgreep van vorig jaar.  Turkije eiste de uitlevering van de verdachten, maar de Griekse rechter blokkeerde dat.  Inmiddels lijkt Ankara zich daarbij te hebben neergelegd. 

„We zouden liever zien dat Griekenland de mensen uitlevert die overduidelijk een couppoging hebben gedaan in ons land”, zei Yildirim op een gezamenlijke persconferentie met de Griekse premier Alexis Tsipras.  „Maar we respecteren het besluit van de rechterlijke macht.”

Tsipras maakte duidelijk dat Ankara van hem geen hulp hoeft te verwachten bij het terugsturen van de militairen.  „Het Griekse rechtssysteem heeft uitspraak gedaan over de kwestie”, stelde de Griekse premier.  „Dat besluit moet volledig worden gerespecteerd.”

donderdag, 15 juni 2017

GRIEKENLAND GOEDKOOPSTE VAKANTIELAND

GRIEKENLAND GOEDKOOPSTE VAKANTIELAND

Van de vijf populairste zomervakantielanden kent Griekenland de laagste prijzen voor een hotelovernachting of een hap eten buiten de deur. 

Toeristen betalen er bijna 1/5 minder in hotels en restaurants dan gemiddeld in de Europese Unie.  Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van cijfers van Eurostat.

Frankrijk is het duurste land uit de top 5. De hotel- en horecaprijzen liggen daar ruim 1/6 hoger dan gemiddeld. Ook in Franse supermarkten zijn voedingsmiddelen relatief duur.

In Duitsland en Italië zijn vakantiegangers eveneens relatief duur uit, Spanje is daarentegen vrij goedkoop. Nederlanders die in eigen land vakantie vieren, betalen een kleine 10 % meer dan gemiddeld.

De echt prijsbewuste toerist doet er beter aan gebaande paden te verlaten.  In Albanië kan hij terecht in hotels en restaurants voor prijzen die 60 % onder het Europese gemiddelde liggen.  Ook in bijvoorbeeld Macedonië krijgen vakantiegangers meer waar voor hun euro's.

Wie daarentegen niet op de kleintjes wil letten, moet in Zwitserland zijn. Daar wordt in de horeca ruim 2/3 meer betaald dan gemiddeld.

Afbeeldingsresultaat voor greece in euro

19:38 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 11 juni 2017

KONSTANTOPOULOU VRAAGT SCHADEVERGOEDING AAN DUITSE AMBASSADEUR

KONSTANTOPOULOU VRAAGT SCHADEVERGOEDING AAN DUITSE AMBASSADEUR

De Griekse politica Zoi Konstantopoulou heeft de Duitse ambassadeur in Griekenland korte tijd tegengehouden toen die een krans wou neerleggen aan een WOII-monument.  Ze zei dat Duitsland eerst een vergoeding voor de oorlogsschade moest betalen, zo blijkt uit video’s die vandaag online zijn verschenen.  De linkse politica van de zetelloze partij Laïkí Enótita  stapte in de weg van ambassadeur Peter Schoof, toen die de slachtoffers van een SS-eenheid in het dorp Distomo eer wou betuigen.  “U heeft het recht niet”, zei de politica in het Engels.  “U moet de slachtoffers vergoeden.”  Het aanwezige publiek reageerde gemengd.  Sommigen applaudisseerden, terwijl anderen “schande” en “hypocrisie” riepen.  Ze vonden dat Konstantopoulou de ceremonie misbruikte voor zelfpromotie.

Manolis Glezos, een 94-jarige politicus die mee heeft gestreden in het Griekse verzet tegen de nazi’s, nam Schoof bij de hand en leidde hem naar het monument, waar hij de krans neerlegde.  “Het kind van een dader, het maakt niet uit wat en hoeveel misdaden zijn ouders hebben gepleegd, kan daar niets aan doen”, zei Glezos.

Vele Grieken koesteren wrok jegens Duitsland. Berlijn stond er immers op dat Griekenland besparingen zou doorvoeren, in ruil voor financiële steun na de crisis in 2010.  Door die besparingen kwam in Griekenland opnieuw de vraag boven water of Duitsland nog steeds geld schuldig is voor de bezetting.  Duitse rechtbanken verwerpen de Griekse roep naar compensatie.

Volgens Griekse geschiedkundigen hebben de Duitse bezetters 130.000 mensen gedood. Onder die doden zijn ook 218 slachtoffers van een SS-eenheid in Distomo op 10 juni 1944.

Zoi Konstantopoulou was vroeger lid van regeringspartij SYRIZA en was zelfs een tijd parlementsvoorzitter in Griekenland.

18:39 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 10 juni 2017

BESTE VAKANTIEWEER VAN EUROPA IN GRIEKENLAND

BESTE VAKANTIEWEER VAN EUROPA IN GRIEKENLAND

Griekenland is in de zomermaanden gemiddeld het warmst en ook nog eens het op één na droogste land van Europa. Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse weerinstituut NOAA, die het Nederlandse RTL Nieuws heeft geanalyseerd en op de kaart heeft gezet.

 

In Griekenland is het in de maanden juli en augustus gemiddeld 27 graden en zijn er gemiddeld maar 5 dagen waarop een bui valt. Ook in Montenegro en Malta is het in de zomer boven de 25 graden. Malta is in de zomer het droogste land van Europa. 

De 5 warmste Europese landen in de zomer:

 • Griekenland (26,8°C)
 • Malta (26,7°C)
 • Montenegro (25,6°C)
 • Spanje (24,1°C)
 • Italië (24,0°C)

Afbeeldingsresultaat voor ο καιρος

23:04 Gepost door Yamas in Weetje, Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 06 juni 2017

DEFOUR NAAR GRIEKENLAND?

DEFOUR NAAR GRIEKENLAND?

Belgisch voetbalinternational Steven Defour zit al een tijdje op een zijspoor bij zijn huidige club Burnley in de Premier League.  Defour verliet Anderlecht vorige zomer voor Engelse club, maar na een aardig begin verzeilde de middenvelder na nieuwjaar op de bank.  Hij is dat bankzitten moe en bovendien hypothekeert het zijn kansen om geselecteerd te worden voor de nationale ploeg voor het WK in Rusland volgend jaar.  

Burnley heeft laten weten dat het de Rode Duivel niet zal tegenhouden.  Hij mag vertrekken, maar wel aan de juiste prijs want hij heeft hen vorig jaar ook een aardige duit gekost (8,5 miljoen).  

Enkele Griekse kranten verkondigen alvast dat Olympiakos Piraeus geïnteresseerd in de diensten van de Rode Duivel.   Volgens de aan Olympikaos gelieerde kranten Gavros en Fos  willen de Grieken Defour naar Athene halen. Mogelijk heeft de komst van Besnik Hasi als nieuwe coach van Olympiakos daar iets mee te maken.  Hasi en Defour werkten bij Anderlecht 2 jaar samen, al was Olympiakos 2 jaar geleden al eens geïnteresseerd in de Belg.

De kranten zien nog wel een mogelijk obstakel in concurrentie uit China en Dubai: “Het wordt niet eenvoudig als ploegen uit die landen de middenvelder van Burnley in het vizier hebben en met miljoenen beginnen te gooien.”

Biedt Griekse topclub uitweg voor Steven Defour?

18:38 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 05 juni 2017

BESNIK HASI NIEUWE TRAINER OLYMPIAKOS

BESNIK HASI NIEUWE TRAINER OLYMPIAKOS

Voormalig Anderlechtcoach Besnik Hasi (Μπεσνίκ Χάσι) wordt de nieuwe trainer van Olympiakos Piraeus.  Dinsdag tekent de 45-jarige Kosovaar een contract bij de Griekse recordkampioen.  Hasi werd begin dit seizoen, in september, na exact 107 dagen ontslagen als coach van Legia Warschau, dat zich net vandaag tot kampioen van Polen kroonde.  

Bij Olympiakos volgt hij Takis Lemonis op en komt hij in een mooi gezelschap terecht: net als Trond Sollied trainden ook al de net in Barcelona aangestelde Ernesto Valverde en Monaco-coach Leonardo Jardim de club.  

Hasi weet alvast wat hem te doen staat: op zijn minst kampioen spelen.  Het is van 2010 geleden dat Olympiakos nog eens naast de landstitel in Griekenland greep.  In de huidige kern van Olympiakos: Marko Marin, te licht bevonden in Anderlecht, en de veteranen Esteban Cambiasso en Oscar Cardozo.

20:00 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 02 juni 2017

ZWARE STRAFFEN VOOR PAOK EN AEK NA RELLEN TIJDENS BEKERFINALE

ZWARE STRAFFEN VOOR PAOK EN AEK NA RELLEN TIJDENS BEKERFINALE

De disciplinaire commissie van de Griekse voetbalbond legt PAOK Saloniki en AEK Athene zware straffen op voor de rellen die uitbraken tussen supporters bij de Griekse bekerfinale van 6 mei.

PAOK won de bekerfinale met 2-1, maar de wedstrijd werd overschaduwd door hevig supportersgeweld.  Hooligans van de rivaliserende clubs raakten al uren voor het eerste fluitsignaal betrokken in massale vechtpartijen rond het Panthessaliko-stadion.  Ongeveer 4.000 mensen moesten overgebracht worden naar ziekenhuizen.

De Griekse voetbalbond besloot vandaag vooral PAOK zwaar te bestraffen.  De club krijgt 6 punten afgetrokken in het klassement van de Griekse competitie.  Die is reeds afgelopen en dat betekent dat PAOK definitief zakt van plaats 2 naar plaats 3.  Hierdoor spelen ze volgend jaar voorrondes van de Europa League in plaats van voorrondes van de Champions League en stijgt Panathinaikos, met Griekse Belg Viktor Klonaridis, naar de tweede plaats.  Bovendien moet PAOK volgend seizoen haar eerste 7 thuiswedstrijden afwerken zonder supporters en een boete betalen van 282.500 €.

AEK Athene komt er met een mildere straf vanaf.  Zij kregen geen puntenvermindering, maar moeten in het seizoen 2017-2018 3 wedstrijden voor een leeg stadion spelen en een boete van 170.000 € betalen.

Afbeeldingsresultaat voor PAOK_AEK

07:46 Gepost door Yamas in Gerechtelijk nieuws, sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 30 mei 2017

GRIEKSE CLUB YAMAS GEHULDIGD IN GRIEKENLAND

GRIEKSE CLUB YAMAS GEHULDIGD IN GRIEKENLAND

Eerder deze maand werd de Griekse Club Yamas uit Bredene gehuldigd in Griekenland.  Dat gebeurde in het lieflijke dorpje Samonas op het eiland Kreta met de organisatie van een Grieks/Belgisch festivalletje.  

Alles was versierd met Griekse en Belgische vlaggetjes, er waren ballonnen in de Belgische driekleur en het Griekse blauwwit.  Het 24 inwoners tellende dorpje stond op zijn kop.  

Het was initiatiefnemer Konstantinos Gianoulakis, eigenaar en uitbater van Samonas Traditional Settlements (waar heel wat Yamassers regelmatig verblijven) die de honneurs waarnam.   In een uitgebreide speech werden de 10 aanwezige Yamassers in de bloemetjes gezet voor hun steun aan Griekenland op diverse vlakken.  Yamas steunt er immers al jaren - op bescheiden wijze - diverse goede doelen

Op Kreta:

 • het weeshuis 'The Branch' in Chania,
 • het stedelijk bejaardentehuis in Chania en
 • de Dokters van de Wereld, afdeling Chania

In Athene:

 • Kinderopvangcentrum Penelopeion

Vertegenwoordigers van alle Kretenzische goede doelen waren aanwezig: de kids en hun begeleiders van het weeshuis hadden een bus ingelegd, een delegatie van de Dokters van de Wereld, een afvaardiging van het bejaardentehuis.

Verder tekenden ook dansgroep Viglatores en de muzikanten Giorgos Milonakis  (ooit nog op het Grieks Zomerfeest in Bredene) en Giannis Giakoumakis present en trakteerden de aanwezigen op een spetterend optreden.  Ook heel wat genodigden, dorpsbewoners en hoogwaardigheidsbekleders maakten de trip naar Samonas en brachten mee hulde.  Er was lekker eten en drinken in overvloed en ambiance à volonté. 

De Yamassers werden hartelijk bedankt voor hun inspanningen die ze doen voor Griekenland en uit erkentelijkheid ontvingen ze symbolisch allemaal afzonderlijk het ereburgerschap en de dorpssleutel van Samonas.  Het hele gebeuren kreeg ook de nodige weerklank in de regionale plaatselijke pers.

De Griekse Club Yamas dankt op haar beurt iedereen die deze huldiging mogelijk maakte en ook allen die over al die jaren op een of andere manier bijdroegen om deze steun mogelijk te maken.  

Hieronder een fotoreportage en een samenvattend filmpje van het gebeuren.

foto van Annuschka Plovie.

Een deel van de Grieks/Belgische versiering.

foto van Annuschka Plovie.

De Yamassers met een aantal vertegenwoordigers van de goede doelen.foto van Annuschka Plovie.

Het anders zo rustige dorpje werd overrompeld.

foto van Annuschka Plovie.

Giannis Giakoumakis en Giorgos Milonakis gaven het beste van zichzelf.

foto van Annuschka Plovie.

De kids van het weeshuis kregen van Yamas, zoals elk jaar, elk een paar nieuwe sportschoenen op maat.

foto van Annuschka Plovie.

Enkele Yamassers met hun erediploma en dorpssleutel.

foto van Annuschka Plovie.

Viglatores


 

maandag, 29 mei 2017

GEWEZEN PREMIER VAN GRIEKENLAND OVERLEDEN

GEWEZEN PREMIER VAN GRIEKENLAND OVERLEDEN

In Athene is maandag de voormalig premier van Griekenland Konstantinos Mitsotakis overleden.  Hij werd 98.  Dat heeft zijn familie laten weten in een verklaring.  Hij was een van de belangrijkste liberale politici van het land.  Tijdens zijn 60-jarige politieke carrière heeft hij grote financiële hervormingen doorgevoerd.

Mitsotakis werd de leider van Nea Dimokratia (ND) in 1984 toen de partij in de oppositie zat.  Hij werd premier in 1990 en leidde de eerste conservatieve regering van Griekenland sinds 1981.  In 1993 kwam zijn regering ten val en zat de partij weer elf jaar in de oppositie.

Tijdens zijn loopbaan bekleedde hij verschillende politieke functies, waaronder minister van Financiën en minister van Buitenlandse Zaken.  Hij stopte in 2004 met zijn actieve politieke carrière maar kreeg een erefunctie bij zijn partij ND.

Konstantinos Mitsotakis was afkomstig van het Kretenzische Chana.  Hij is de vader van (Theo)Dora Bakoyannis (geboren Mitsotakis), die burgemeester van Athene was ten tijde van de Olympische Spelen en later ook Minister van Buitenlandse Zaken.  Zijn zoon Kyriakos Mitsotakis was minister van administratieve hervormingen tot 2015 en is momenteel de partijleider van de Nea Dimokratia.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απευθύνεται σε δημοσιογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων κατά την διάρκεια συνέντευξης. Αθήνα, Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

18:53 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 26 mei 2017

BOMBRIEF ONTPLOF IN HANDEN VAN OUD PREMIER GRIEKENLAND

BOMBRIEF ONTPLOF IN HANDEN VAN OUD PREMIER GRIEKENLAND

Voormalig premier van Griekenland Lucas Papademos is gisteren gewond geraakt bij een aanslag.  Volgens de eerste berichten ontplofte een bombrief in de auto van Papademos.  De verwondingen zijn niet levensbedreigend.

Bij het incident in Athene raakte ook de chauffeur van de 69-jarige Papademos gewond.  Beide mannen zijn met lichte verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd, aldus een politiewoordvoerder.

Papademos was van november 2011 tot mei 2012 waarnemend premier van Griekenland tijdens de grote schuldencrisis.  Hij moest ervoor zorgen dat het land in de Eurozone zou blijven.  Eerder was de econoom chef van de Griekse centrale bank.

Afbeeldingsresultaat voor Λουκάς Παπαδήμος

14:25 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 23 mei 2017

GRIEKENLAND ENORM IN TREK

GRIEKENLAND ENORM IN TREK

De duizenden vluchtelingen en de economische crisis weerhielden veel toeristen er de afgelopen jaren van om naar Griekenland af te reizen. Zijn de zorgen terecht?  Absoluut niet, zegt de Griekse Nederlander Jorgos Nikolidakis van De Griekse Gids.  Hij raadt iedereen aan om het land waar hij tot 1998 woonde te bezoeken.  

"Van de economische crisis merk je niets meer. In toeristische plaatsten gaat het zelfs erg goed met de economie maar ook in het binnenland merk je als toerist niets van de problemen."  Sterker nog: "Doordat de salarissen in Griekenland ontzettend gedaald zijn, liggen de prijzen ook veel lager dan in Nederland.  Uit eten is hier zeker de helft goedkoper”, zegt Nikolidakis.

 

Ook mensen die op vakantie niet in contact willen komen met de vluchtelingenproblematiek kan hij geruststellen.  ,,Ik heb onlangs 10 Griekse eilanden aan de Turkse kust bezocht.  In totaal ben ik 2 vluchtelingen tegengekomen.  De kans dat je in Nederland een vluchteling tegenkomt, is groter dan in Griekenland.” 

Reisorganisatie Corendon stelt eveneens dat het aantal vluchtelingen zeer beperkt is.  "De problematiek is een stuk minder groot dan een aantal jaren geleden. Als je op de eilanden gaat rondrijden is het wel mogelijk dat je vluchtelingen aantreft, maar bij de hotels hoef je daar niet bang voor te zij", zegt Daisy Mijnals van Corendon. Overigens laten weinig mensen zich door vluchtelingen of andere crises weerhouden, merkt ze.  "Griekenland is enorm in trek. Het is nog mei, maar we hebben dit jaar al meer reizen naar Griekenland verkocht dan ooit tevoren."

Bron: AD.nl

Afbeeldingsresultaat voor greece all time classic

maandag, 22 mei 2017

DUITSE MINISTER VRAAGT OM BELOFTE VAN SCHULDVERLICHTING VOOR GRIEKENLAND WAAR TE MAKEN

DUITSE MINISTER VRAAGT OM BELOFTE VAN SCHULDVERLICHTING VOOR GRIEKENLAND WAAR TE MAKEN

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel vraagt concrete toezeggingen rond een schuldverlichting voor Griekenland. Dat zegt hij aan de krant Süddeutsche Zeiting.  De sociaaldemocraat gaat zo in tegen zijn christendemocratische collega van Financiën Wolfgang Schäuble, die dergelijke financiële ademruimte voor Athene verwerpt.  Vandaag komen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen om zich over het Griekse dossier te buigen.

Gabriel stelt dat Duitsland in de weg blijft staan voor een Griekse schuldverlichting, terwijl het land nood heeft aan ademruimte.  "Men belooft steeds opnieuw een schuldverlichting aan Griekenland wanneer de hervormingen worden doorgevoerd", aldus Garbriel in de krant.  "Nu moeten we die beloftes waarmaken."

Dat is een mening die niet gedeeld wordt door minister van Financiën Schläuble, die in het verleden al verschillende keren heeft verklaard dat het akkkoord van de eurogroep van mei 2016 moet blijven gelden.  Daarin is opgenomen dat slechts na het aflopen van het huidige hulpprogramma in de zomer van 2018 beslist zal worden over een mogelijke verder schuldverlichting.

Vandaag buigen de financiënministers van de eurolanden, waaronder Schäuble, zich in Brussel over verdere hulpleningen voor Griekenland.  Verwacht wordt dat de ministers de jongste besparingsinspanningen van Athene als bemoedigend zullen bestempelen. Athene heeft het geld nodig om in juli zijn miljarden euro's aan schulden terug te betalen.  Griekenland is al sinds 2010 afhankelijk van financiële steun van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds.

Het Griekse parlement keurde donderdag met een nipte meerderheid een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen goed, die een besparing van 4,9 miljard € moeten opleveren.  De Griekse premier Alexis Tsipras zei te verwachten dat de besparingen zullen leiden tot een herprogrammering van de Griekse schuld, die momenteel 180 % van het bruto binnenlands product bedraagt.  Tegen de zomer van 2018 zou Griekenland dan de weg naar het herstel kunnen inzetten, klonk het hoopvol.

Afbeeldingsresultaat voor sigmar gabriel

19:56 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 20 mei 2017

"MAMMA MIA" DEEL 2 OP KOMST

"MAMMA MIA" DEEL 2 OP KOMST

Er is een tweede deel op komst van de film Mamma Mia!, de film die opgenomen werd in Griekenland.  En waarschijnlijk met dezelfde cast.  Dat betekent dat Meryl Streep weer ABBA-liedjes gaat zingen.  De titel van de nieuwe film? Mamma Mia: here we go again!

Mamma Mia: Here we go again! staat gepland voor 20 juli 2018 bijna op de dag tien jaar na deel 1 waarin Meryl Streep Donna Sheridan speelde.  Donna's dochter Sophie (Amanda Seyfried) wilde, voordat ze ging trouwen, weten wie haar vader is.  Kandidaten Sam Carmichael (Pierce Brosnan), Harry Bright (Colin Firth) en Bill Anderson (Stellan Skarsgård), kwamen allen naar de bruiloft op een fictief Grieks eiland om daar lekker te zingen en te dansen.

Hoogstwaarschijnlijk maakte dezelfde cast zich klaar voor een nieuwe lading ABBA-liedjes die door ABBA-leden Benny en Björn worden uitgezocht.  Het verhaal speelt zich naar verluidt af voor de eerste Mamma Mia! en gaat over de personages van Meryl Streep, Colin Firth en Pierce Brosnan.

mamma-mia-2-here-we-go-again.jpg

dinsdag, 16 mei 2017

STAKING BIJ FERRYBOTEN EN JOURNALISTEN IN GRIEKENLAND

STAKING BIJ FERRYBOTEN EN JOURNALISTEN IN GRIEKENLAND

Uit protest tegen nieuwe besparingsmaatregelen hebben de Griekse zeelui dinsdag voor 48 uur het werk neergelegd. Ook de Griekse journalisten gaan voor 24 uur in staking.

Door de staking van de zeelui zullen de ferry's in de Egeïsche en Ionische Zee niet uitvaren.  Heel wat Griekse eilanden, waaronder belangrijke toeristische bestemmingen, hebben geen luchthaven en zullen bijgevolg afgesloten zijn van het vasteland.

Als gevolg van de journalistenstaking brengen radio en televisie geen nieuwsuitzendingen.  Woensdag verschijnen geen kranten.  Ook andere vakbonden bij het openbaar vervoer en in de publieke sector dreigen de komende dagen het werk neer te leggen.

Donderdag worden in het Griekse parlement nieuwe besparingen gestemd.  Bij de geplande besparingsmaatregelen zijn pensioenverlagingen en belastingverhogingen ten belope van 4,9 miljard € per jaar, een eis van de internationale schuldeisers. 

Griekenland, dat al 7 jaar lang het faillissement tracht af te wenden, moet in juli meer dan 7 miljard € terugbetalen aan de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

17:01 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 11 mei 2017

VERTROUWEN IN GRIEKSE MARKT KEERT TERUG

VERTROUWEN IN GRIEKSE MARKT KEERT TERUG

Goed nieuws voor Griekenland.  De kostprijs voor een 10-jarige Griekse staatsobligatie staat op zijn laagste peil sinds de herstructureringen in het land in 2012 van start gingen.  Dat geeft aan dat het vertrouwen van de financiële markten stilaan aan het terugkomen is.  De minister van Financiën is volgende week in Duitsland om er te spreken over een normale terugkeer naar de reguliere financiële markten, om op die manier Griekse obligaties uit te geven.  Europese ambtenaren denken dat het nog wel tot medio 2018 zal duren vooraleer Griekenland weer in normaal vaarwater kan komen.  Volgens analisten is de huidige opstoot van vertrouwen gelinkt aan het recente akkoord rond de nieuwe lening.  Ook het zomerseizoen zou extra geld in het laatje brengen om een deel van de schulden terug te betalen.

Afbeeldingsresultaat voor greek FLAG LAUGHING

18:21 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 10 mei 2017

GRIEKENLAND HOOPT TOERISMERECORD TE BREKEN IN 2017

GRIEKENLAND HOOPT TOERISMERECORD TE BREKEN IN 2017

Volgens voorspellingen van het Griekse ministerie van toerisme zal het aantal buitenlandse toeristen boven het vorig jaar bereikte all-time high record van 27,5 miljoen  breken en uitkomen op een historische 30 miljoen. Het aantal Duitse toeristen dat een bezoek bracht  aan het land stijgt met zo'n 50 % tot maximaal 3 miljoen in 2017.

Griekenland verwacht te profiteren van verschillende factoren dit jaar.  Toeristen mijden andere populaire vakantiebestemmingen, zoals Turkije of Egypte, als gevolg van politieke onzekerheid en andere risico's.

Bovendien, sinds de invoering van de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije een jaar geleden, is de toevloed van vluchtelingen die piekte in 2015 sterk afgenomen.  Op de bijzonder getroffen eilanden Lesbos en Chios, waar duizenden vluchtelingen strandden is het toerisme langzaam aan het herstellen.

Griekenland verwacht ook meer dan 900.000 bezoekers uit de VS in 2017, een stijging tegenover de 778.600 vorig jaar.

Het extra geld is een zegen voor de Griekse economie, die onder een diepe recessie te lijden had in de periode 2008-2013, toen het vocht tegen een enorme schuldencrisis.  Het Griekse toerisme was in 2016 goed voor een omzet van zo'n 13 miljard € volgens het ministerie van Toerisme.

Athene verwacht ook een aanzienlijke toename van het aantal werknemers in die sector. Zelfs als de meerderheid van deze jobs  tijdelijk of seizoensgebonden zijn, zou dit in ieder geval uitstel van executie zijn voor het land met een werkloosheid van meer dan 23 % - nog steeds de hoogste in de EU.

Ondanks de algehele optimisme voor het seizoen is de stemming niet helemaal euforisch.  De Griekse toeristische sector wordt ook beïnvloed door een reeks van bezuinigingsmaatregelen en lastenverzwaringen die de internationale schuldeisers eisen van Athene in haar lopende bailout-gesprekken.  De BTW in de horeca steeg 13 tot 24 %.  

19:19 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 09 mei 2017

NADRUKKELIJKE CHINESE AANWEZIGHEID IN GRIEKENLAND

NADRUKKELIJKE CHINESE AANWEZIGHEID IN GRIEKENLAND

In de haven van Piraeus wappert naast de Griekse en Europese ook steeds nadrukkelijker de Chinese vlag.  Chinese zakenlui zijn dan ook sterk aanwezig in het Zuid-Europese land, met allerlei investeringen in infrastructuur en vastgoed.  Die invloed zal over een paar jaar terug te zien zijn in het straatbeeld.  Want als het aan de Chinese investeringsmaatschappij Fosun International ligt, komen er straks niet 150.000 toeristen uit China naar Griekenland, maar 1,5 miljoen.

Fosun International is trouwens al actief in Griekenland.  Op de site van de oude luchthaven van Athene bouwt het onder meer hotels, themaparken, een recreatiehaven, winkels en gezondheidscentra.  Het is een van de grootste vastgoedprojecten in Europa, al ligt de bouw nu even stil vanwege schade aan het milieu en aan historische kunstschatten die in de buurt zijn gevonden.

Ook elders in Griekenland koopt het concern hotels, restaurants en vakantieresorts of laat het deze bouwen.  Nu de klanten nog.  Die wil Fosun uit eigen land halen, met speciaal voor Chinezen samengestelde vakantiepakketten.

Tegen persbureau Bloomberg zei vice-president Jiannong Qian van het Chinese investeringsconcern dat ‘Griekenland een veilig land is voor Chinezen’.  Hij ziet hoe de economie aantrekt en denkt daaraan te kunnen bijdragen met investeringen in de toeristensector.  “Als we kunt helpen bij de economische groei, bijvoorbeeld met speciale vakantieproducten voor Griekenland, dan zorgen we voor meer banen voor restaurantmedewerkers, winkelbediendes en taxichauffeurs.”

Ook de luchthaven van Athene kan profiteren.  Qian verwacht dat er snel een rechtstreekse lijnvlucht komt tussen Peking en Athene als er straks jaarlijks 1,5 miljoen Chinese toeristen naar Griekenland vliegen.

Toerisme is voor Griekenland de belangrijkste economische sector van het land.  Een kwart van de inkomsten komt van buitenlandse reizigers.  Mede door het inzakken van het toerisme in Turkije heeft Griekenland niet te klagen over klandizie.  Vorig jaar ontving het land ruim 28 miljoen toeristen, 7,6 % meer dan in 2015.

Fosun bezit wereldwijd voor 64 miljard € aan eigendommen.  Daarvan is 200 miljoen € geïnvesteerd in Griekenland.  Dat kan meer worden.  De Chinezen volgen met belangstelling de privatisering van staatsbedrijven en hebben al aangegeven ook te kijken naar de Griekse banken.

Investeringen kunnen de Grieken goed gebruiken, want hun economie is de afgelopen jaren sterk gekrompen: sinds 2010 met 25 %.  Volgende week reist de Griekse premier Alexis Tsipras naar Peking om mee te praten in het zakenforum ‘Gordel en Weg’.  Dat is de benaming voor de nieuwe zijderoute die China moet verbinden met Europa, met daarin een belangrijke rol voor de Grieken. 

Afbeeldingsresultaat voor fosun

18:02 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 08 mei 2017

OLYMPIAKOS NU OOK OFFICIEEL KAMPIOEN

OLYMPIAKOS NU OOK OFFICIEEL KAMPIOEN

De Griekse voetbalbond heeft maandag het beroep van PAOK Saloniki verworpen tegen de boete van 150.000 € en 4 thuiswedstrijden met gesloten deuren die de bond eerder had opgelegd aan Olympiakos wegens supportersgeweld in de halve finale van de Griekse Beker tegen AEK Athene.  Olympiakos is daardoor helemaal zeker van de titel.

PAOK, de nummer 2 in de Griekse competitie, had liever een puntenaftrek van 6 punten gezien voor Olympiakos, waardoor de titel in extremis voor de groene tafel toch nog naar Saloniki zou gaan, mede omdat PAOK een beter doelsaldo heeft.  De Beroepscommissie had daar geen oren naar en verminderde daarentegen de sanctie nog.   Olympiakos moet nu nog slechts 95.000 € boete betalen en komt weg met slechts één wedstrijd achter gesloten deuren.

19:35 Gepost door Yamas in Actualiteit, sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 07 mei 2017

PAOK WINT GRIEKSE VOETBALBEKER

PAOK WINT GRIEKSE VOETBALBEKER

Met een belangrijke rol voor Diego Biseswar heeft PAOK Saloniki de beker van Griekenland gewonnen. Zaterdag werd in de finale in het Panthessaliko Stadio in Volos AEK Athene met 2-1 verslagen.  

De aftrap was al met een half uur vertraagd, omdat supporters van beide clubs slaags waren geraakt met de ME. Die gebruikte traangas om de opstootjes neer te slaan. Volgens lokale berichten zijn 30 mensen opgenomen in het ziekenhuis met hoofd- en buikwonden.

Biseswar, die afgelopen zomer het Turkse Kayserispor verruilde voor PAOK Saloniki, opende in de 24ste minuut de score voor zijn club.  Lang kon PAOK niet genieten van de voorsprong; 3 minuten later herstelde Lazaros Christodoulopoulos het evenwicht voor AEK Athene. Het bleef vervolgens lang 1-1, maar Pedro Henrique bezorgde PAOK in de 81ste minuut met de 2-1 de vijfde Griekse beker in de clubhistorie.

Met 27 eindzeges is landskampioen Olympiakos de meest succesvolle club in de geschiedenis van de Griekse beker, gevolgd door Panathinaikos (18), AEK Athene (15) en PAOK (5).  

Het was de eerste prijs voor de ploeg uit Thessaloniki sinds 2003.

Stefanos Athanasiadis loodst de beker langs een cordon van de ME.

09:47 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 04 mei 2017

RECHTBANK: TURKSE MILITAIREN WORDEN NIET UITGELEVERD AAN TURKIJE

RECHTBANK: TURKSE MILITAIREN WORDEN NIET UITGELEVERD AAN TURKIJE

Een rechtbank in Griekenland heeft woensdag een verzoek om uitlevering van Turkije afgewezen voor 3 militairen.  Die waren na de mislukte couppoging in juli in Turkije naar Griekenland gevlucht.

 

Ankara heeft uitlevering gevraagd van bij elkaar 8 militairen.  Volgens Turkije waren zij betrokken bij de poging tot een staatsgreep.

In 2 zaken moet de rechter nog uitspraak doen.  Vorige week werd de uitlevering van 3 andere militairen al tegengehouden.  Het is de tweede keer dat Turkije om uitlevering van de 8 militairen vraagt.  In januari wees een rechtbank het eerste verzoek af.

Op 15 juli 2016 probeerden het Turkse leger de macht over te namen van president Tayyip Recep Erdogan.  Meerdere militairen vluchtten toen naar het buurland.  De president verdenkt aanhangers van de invloedrijke geestelijke Fetullah Gülen van de couppoging.  Turkije heeft al duizenden militairen, ambtenaren en agenten ontslagen om het land te "zuiveren".

Νέο δικαστικό «όχι» στην έκδοση τριών ακόμη Τούρκων αξιωματικών

dinsdag, 02 mei 2017

AKKOORD OVER GRIEKSE SCHULDEN

AKKOORD OVER GRIEKSE SCHULDEN 

Griekenland heeft een akkoord bereikt met zijn geldschieters.  Dat maakt gesprekken mogelijk over de vermindering van de schulden van dat land.  Dat heeft de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos bekendgemaakt.

"We hebben witte rook.  De onderhandelingen zijn afgerond met een akkoord over alle uitstaande zaken", zei Tsakalotos volgens het persagentschap ANA.  De onderhandelingen tussen de Griekse regering en de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, het noodfonds ESM en het IMF borduurden verder op het politiek akkoord dat vorige maand bereikt werd.  Daarin engageerden de Grieken zich tot het goedkeuren van nieuwe belasting- en pensioenhervormingen die in 2019 en 2020 uitgevoerd moeten worden.

Vanochtend werd overeenstemming bereikt over de details van die deal.  In 2019 zullen de Grieken verder snoeien in de pensioenen en de bestaande belastingvoordelen verlagen, maatregelen die samen goed zijn voor 2 % van het Griekse bbp.  Als het zijn begrotingsdoelstellingen overschrijdt, zal Griekenland weliswaar maatregelen mogen treffen om de impact van het jarenlange saneringsbeleid te verzachten.

Met het akkoord wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuwe schijf noodhulp die de Grieken in staat moet stellen hun financiële verplichtingen na te komen.  In juli moet Griekenland meer dan 6 miljard € schulden aflossen, een factuur die het zonder nieuwe financiële injectie niet de baas kan.

Verwacht wordt dat de ministers van Financiën van de eurozone - de eurogroep - op 22 mei hun zegen aan het akkoord geven.  De week voordien zou het Griekse parlement het licht op groen zetten.

De nieuw overeengekomen maatregelen maken een discussie over de houdbaarheid van de Griekse schuld mogelijk.  Volgens het IMF moet een deel van de Griekse schuldenlast worden kwijtgescholden, een maatregel die het fonds ook als voorwaarde stelt voor een bijdrage aan het Griekse noodprogramma.  Duitsland hamert op de deelname van het IMF, maar wil niet van een nieuwe 'haircut' weten.

Een woordvoerder van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble noemde het akkoord van vandaag een "belangrijke tussentijdse stap", maar zegt dat er nog meer duidelijkheid nodig is, bijvoorbeeld over het primair begrotingsoverschot van Griekenland.

Afbeeldingsresultaat voor Τσακαλώτος

17:40 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 30 april 2017

EERSTE GRIEKSE BOSBRAND VAN 2017 IS EEN FEIT

EERSTE GRIEKSE BOSBRAND VAN 2017 IS EEN FEIT

Op het Griekse vakantie-eiland Zakynthos woedt sinds gisterennamiddag een bosbrand, die de brandweer vanmorgen nog steeds niet onder controle heeft.  Het is de eerste grote bosbrand in Griekenland van dit jaar.

In het noordwesten van het eiland zijn inmiddels 14 brandweerploegen aan de slag en worden drie blusvliegtuigen ingezet.  Die moeten voorkomen dat de brand overslaat naar nabijgelegen huizen. Dat meldt radiozender Athina 984.

Krachtige wind in de regio wakkert de vuurhaard almaar opnieuw aan.  De  oorzaak van de brand is nog niet achterhaald.

Πυροσβεστικό αεροπλάνο επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο χωριό Ραχώνι, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016. Μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη μέρα κάτοικοι και πυροσβέστες στη Θάσο. Στο νησί, που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 7 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 6 ελικόπτερα. Νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

11:14 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 28 april 2017

KV KORTRIJK KRIJGT GRIEKSE TRAINER

KV KORTRIJK KRIJGT GRIEKSE TRAINER

Met doelman Sifakis en verdediger Goutas hadden ze al Grieken in hun rangen en nu krijgt de Belgische voetbalploeg KV Kortrijk ook nog een Griekse trainer.  Tot december was zelfs nog een derde Griek actief bij de , de aanvaller Papazoglou, maar die werd verhuurd aan het Nederlandse Roda JC.  Laat het nu net daar zijn dat 'De Kerels" hun trainer gingen halen.  

Yannis Anastasiou ondertekende deze week een contract voor een verblijf van 3 jaar in het Guldensporenstadion en is dus aan zijn laatste weken bezig bij Roda.  

De 44-jarige Griek ondertekende vorige zomer een contract voor één seizoen bij Roda.  Anastasiou speelde in de jaren '90 bij Preveza, Ethnikos Piraeus en OFI Kreta in Griekenland, verkaste in '98 naar het Belgische Anderlecht, waarna hij tot 2004 voor Roda JC uitkwam.  Vervolgens was hij nog 3 seizoen bij Ajax actief om zijn carrière te beëindigen bij Sparta Rotterdam en FC Omniworld in 2008.   De Griekse 5- voudig international werkte na zijn spelersloopbaan als (assistent-)trainer bij Panathinaikos, Jong Ajax en Reading FC.
 
Hij heeft de Belgische nationaliteit sinds 2005.
 
Afbeeldingsresultaat voor Γιάννης Αναστασίου
Anastassiou in zijn Panathinaikostijd.

19:06 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende